четвъртък, 1 април 2010 г.

Първи бури за сезона - 31.03.10

Вчера станахме свидетели на първите бури за сезона. Както и бе прогнозирано, в зоната Н1 беше най-активно, като на моменти развитието на бурите там надмина първоначалните очаквания. От няколко места имаше репорти и за градушка. Ето как изглеждаха вчера нещата в сателитни и радарни изображения:
Тъкмо започналата най-интензивна и сериозна буреносна система (1). Виждат се добре двете силни бури, които са една друга. На юг също има две бури, по-малки като размери, но също така интензивни.

На следващата снимка се вижда, че с настъпването на вечерта, буреносната система (1) се е рази като мащаб, запази силата си и продължи на изток. На северозапад се вижда развитието на нова буря (2), която по-късно усилвайки силата си, се придвижи на И-СИ, разпадайки се в Румъния и донасяйки само дъжд в райноите на Дунав около Русе (за други места няма информация).

Радарното изображение показва добре местоположенията на ядрата и тяхната добра валежност на буреносната система (1) в първите й стадии.

Второто радарно изображение вече включва и бурята от северозапад (2) в пиковите й моменти на развитие. Вижда се, че южният й край, който засяга и българската територия, е също с добра активност, но за съжаление няма информация от очевидци.

От това радарно изображение виждате, каква интересна "З-образна форма" е придобила бурята от северозапад, малко преди да намалее като активност. Малко след това преваля слабо и над Русе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар