вторник, 20 април 2010 г.

Какво предстои за сезонът на бурите в САЩ

Слабото начало на сезона на бурите в САЩ накара метеоролозите от Центъра за прогнозиране на бури в Норман, Оклахома, да се заровят в статистиките и да се опитат да видят, какъв май месец ни очаква. Не е тайна, че вече всички погледи са обърнати именно към този месец. Както ще се види от диаграмата по-долу, направена за периода 1980 - 2009 година, при поднормени месеци на активност на торнада в периода до април, поднормен ще бъде и май. Изключение прави само 1989, 2003 и 2004-та година. Към момента обаче, имаме 79 торнада към 15-ти април, което е с 4 повече от нормите за същатата дата.
При наднормен април, почти половината пъти наднормен е и май, но само в два случая за разглеждания период, май месец е бил по-активен.
Т.е., ако мога да се опитам да направя една прогноза за май месец, за активността на торнадата в САЩ, то по-скоро той би бил наднормен, но не по-активен от периода до април.
Дали статистиката може да служи като добра опора в правенето на една такава прогноза, предстои да са разбере в следващите седмици.

Диаграма за активността на торнадата в САЩ за цялата територия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар