понеделник, 27 декември 2010 г.

Голямата снежна буря в САЩ - 26.12.10

Изключително дълбок циклон (969хПа - стойности за ураган!) и нахлуващ от северните ширини студен възхух, станаха причина за незапомнени снежни бури в крайните североизточни щати на Америка.

Снежните покривки в тези райони се движат от 28см до 80см в Ню Джърси. Обстановката се усложнява и от силните пориви на ветрове, достигащи скорост 130км/ч. На снимката долу се вижда моментните наблюдения и метео предупреждения за засегнатите щати.

В синьо - наблюдение/опасност за обилни снеговалежи;
В розово - наблюдение/опасност за снежни бури;
Подобряване на времето в източната половина на Америка, може да се чака към сряда-четвъртък.

Натисни тук за любителско видео от обстановката в Ню Джърси.

неделя, 26 декември 2010 г.

Изгледи за времето през Новогодишната нощ и първия ден от 2011-та

Времето над Европа в Новогодишната нощ ще се определя от антициклон разположен над Великобритания и обширна област на ниско налягане над Скандинавието.
В България температурите ще са в порядъка от 0 до -5 градуса. Няма изгледи за валежи.
През първия ден от новата година има тенденция за презареждане на по-студен въздух във височина. Тогава и вероятността за валежи е малко по-висока. Текущите модели индикират образуването на Средиземноморски циклон с център над южна Италия.


Неговата траектория ще зависи от гребена свързан с антициклона над Великобритания.
Валежите са най-вероятни в крайните югоизточни райони, но не е изключен вариант, при който, циклонът да премине по-северно и да донесе валежи от сняг за почти цялата страна, без крайните северозападни райони.

вторник, 21 декември 2010 г.

Изгледи за периода 26-31 декември

В периода 26-31-ви декември, зимата ще се установи в Централна и Източна Европа, докато в западна и във Великобритания постепенно ще се затопля. У нас от 27-ми до 29-ти има повишена вероятност за образуване на Средиземноморски циклон, който да донесе валежи предимно от сняг.


В дните до 31-ви ядрото на студа остава централизирано в Източна Европа.



Изгледи за времето в Новогодишната нощ.
Очаква се времето на 31-ви вечерта да е студено с температури в порядъка от 0 до -5 градуса. Към момента няма изгледи за валежи, те са по-вероятни в първите дни от новата 2011-та година.
Очаквайте актуализация на прогнозата в следващите дни.

събота, 18 декември 2010 г.

Изгледи за Бъдни вечер и Коледа (18.12.10)

Седмица преди коледния уикенд, моделите GFS и ECMWF вече загатват за нестабилност, и вероятни валежи в дните на Бъдни вечер, и Коледа. Представям ви карти от модела ECMWF, на които се вижда, че шансове за превалявания от дъжд ще има на 24-ти срещу 25-ти, като валежите ще се изнасят на изток към вечерта на 25-ти и нощта на 26-ти.




Максималните температури и през двата дни ще останат положителни, като най-топло ще бъде в ЮИ България.


Моделът GFS като цяло е на същото мнение за коментираните дни, като от приложените две карти от него, се вижда, че зоната на потенциални снеговалежи за 24-ти е доста далеч от България. За късните часове на Коледа се вижда обаче, че тази зона е вече над страната ни. Т.е., тогава има и някакъв шанс за преваляване от сняг на някои места.

четвъртък, 16 декември 2010 г.

И така - процесите са в ход

Тук е една карта по данни от официални метео данни, съобщения в пресата и уеб камери. Показва областите със започнал снеговалеж за периода от 06-12 часа наше време.

Ето го и циклонът,

ето ги и валежите към момента.


Имаме си и добър студ във височина по данни от последния анализ.

Така че, всичко е налице шоуто днес да продължи с пълна сила.

Предупреждения за 16.12.10



Привечер и през нощта, в голяма част от страната, ще започнат превалявания от сняг, като в маркираната зона се очаква снеговалежите да бъдат придружени и от ветрове, достигащи до 15-17м/сек. Там ще се създадат подходящи условия за навявания и преспи, пътната обстановка ще е усложнена.

сряда, 15 декември 2010 г.

Сложна зимна обстановка в Онтарио, Канада - 14.12.10

Снежни бури връхлетяха провинция Онтарио. Особено засегнати са градовете Лондон и Сарниа. 237 човека от Главен път 402 бяха спасени от закъсалите им превозни средства. Автомобилните гиганти Хонда и Дженеръл Моторс са освободили временно от работа техни служители. Двете автомобилни компании изпитват затруднения в производствените им процеси, заради усложнената зимна обстановка.
На следното видео се вижда бедственото положение в северните части на САЩ и южните на Канада.


Следващият репортаж е за Онтарио, Канада.

Снимки от затрупания Главен път 402 и спасяването на закъсали пътници.



Двете метео карти показват, че валежите в тези области ще продължат най-малко днес и утре.

понеделник, 13 декември 2010 г.

Изгледи за Бъдни вечер и Коледа (13.12.10)

След първия по-сериозен снеговалеж за този сезон, нека видим към днешна дата, какво време можем да чакаме за Бъдни вечер и Коледа - 24-ти и 25-ти декември.
От днешна гледна точка, се очертава сравнително стабилно време, като нестабилните зони остават западно от нас (очертаните с червена линия):



От това обновление на модела можем да заключим, че шансът за валежи/снеговалежи е малък. Минималните температури ще останат около и под нулата, а максималните - между 5 и 8 градуса.

неделя, 12 декември 2010 г.

Снеговалежи за 13.12.10



В очертаната зона се очакват слаби до умерени снеговалежи. Възможно е образуването на снежна покривка до 5-10 см. Валежите ще започнат около обяд в Южна България и ще се изнасят на североизток, където ще спрат най-късно - до сутринта на 14-ти. По Черноморието отначало ще вали дъжд, който до вечерта ще премине в мокър сняг. По-обилни снеговалежи се очакват за района на Родопите.

Изглед за следващите дни:
Възможно е образуването на Средиземноморски циклон в периода 15-17-ти декември, който да донесе обилни снеговалежи в Източна България.

вторник, 7 декември 2010 г.

Снежни бури ще вилнеят в Турция от 10 до 15 декември

Студеният фронт, който ще понижи чуствително температурите в България от 10-ти декември, ще стане причина за сформирането на циклон в Егейско море, който ще се придвижва на изток и ще донесе обилни снеговалежи в Турция.


През това време в България остава много студено със сутрешни температури до -7...-8 градуса и максимални темпераури в рамките на -2...+2 градуса. В периода 15-17-ти декември има вероятност да бъдем засегнати от Средиземноморски циклон, който да донесе снеговалежи в цялата страна. Дали това ще се случи ще се изясни след 10-ти.

Студено време над България и Европа в следващите дни

Едно мнение на специалистa по дългосрочни прогнози от сайта accuweather.com Джои Бастарди за това, какво време ни чака в следващите седмици.

А ето и последните карти на модела GFS за нахлуващия студ във височина (850hPa), който ни предстои. Започваме от четвъртък, за да се види хубавия контраст в температурите.





понеделник, 6 декември 2010 г.

Наводнения из света - 05.12.10

Освен с наводненията в България, екстремното време в последните дни показа своя характер и по различни точки на света - Австралия, Венецуела, Колумбия, Шри Ланка, Тайланд, Индия, Виетнам. В Шри Ланка 21 000 домакинства са засегнати от наводненията, а в източните райони на Австралия са предприели евакуиране на 2000 души.
Австралия

Колумбия и Венецуела

От метео картите за Австралия се вижда, че лошото време и наводненията там ще продължат и в следващите дни. Отново най-засегнати ще бъдат, както източните, така и южните части на страната.

събота, 4 декември 2010 г.

(Обновена) Наводнения в Община Перник - 04.12.10

"Виновникът" и предполагаемата му траектория в следващите часове.


Община Перник е една от най-засегнатите в България, в следствие на обилните валежи.
Новините от там до 18:30 часа:
Вътрешноградската магистрала е наводнена и затворена.
Струма затрупа коли и навлиза в производствени халета при гара Разпределителна.
В Блатешница водата влачи коли, в Негушево евакуират хора и животни.
Кметът на Перник Росица Янакиева обяви частично бедствено положение в Община Перник.
Влаковете Перник - София спряха.
1/3 от Перник - без вода, повредите ще се отстраняват като спадне водата.
Евакуират.
Струма прелива в центъра на Перник.
Кметът на Перник Росица Янакиева тръгна за село Драгичево, за да убеждава хората да се евакуират.

петък, 3 декември 2010 г.

Гръмотевични бури за 04.12.10



Локално в оградената зона валежите ще бъдат придружени с гръмотевици.

Изглед за 05.12.10: Не се очакват гръмотевични бури.
Изглед за 06.12.10: Не се очакват гръмотевични бури.

Градоносна буря над Тузла, Румъния - 26.11.10

Изненада за жителите на Тузла, област Констанца, имаше в ранната утрин на 26.11. Буря с валеж, предимно от градушка, удари курортния румънски град. Валежът е започнал малко след 7:00 часа и за отрицателно време се е натрупала 10см покривка от ледени зърна. Тук и тук може да видите видео от обстановката след градушката. Още едно любителско видео:

Средната големина на градушката по неофициални данни е била 2см, максималния размер - 3см.
Радарни изображения по време на бурята:
















Заб.: Може би ще е нужна активна регистрация в facebook за да видите двете видеа от текста.

Предупреждения за 03.12.10


По планинските райони и в отбелязаната зона се очакват пориви на вятъра до 20м/сек.

четвъртък, 2 декември 2010 г.

Гръмотевична буря при 0ºC температура - 02.12.10

На майтап или не, в ранната вечер над Русе премина типична пролетно-лятна буря. Всичко това стана при температура от 0ºC (от показанията на моя термометър) и след почти два дни, през които основният валеж бе леден дъжд. Бурята премина с до силен конвективен валеж, светкавици и гръмотевици.
Радарно изображение. Вижда се, че гръмотевична дейност е имало по това време и в Румъния.

Бурята през IR сателит и данни за конвекцията.


Потвърждение за конвективния валеж и гръмотевичната дейност.