сряда, 23 март 2011 г.

Различен поглед към обстановка с торнада в щатовете Небраска и Айова - 22.03.11

За обстановката от тази нощ в САЩ реших да не ви показвам отново снимки на разрушения, видеа и радарни изображения, а възможност да видите, как изглежда една обстановка с торнада на метеорологични карти, сондажи и ходограф.

1. Метеокарти

Това е прогностичната карта за параметъра EHI в слоя 0-3км. EHI е основен параметър за прогнозиране на торнада и обобщава два от най-важните индекса за възникването им - CAPE и SRH. За вчерашната ситуация се вижда, че показателите на EHI са стигали до 2 пункта. Прието е, че в рамките на стойности от 1 до 5 пункта, са възможни торнада със сила до F3. Над 5 пункта се очакват торнада до F5.

2. Сондажи

Първият сондаж е направен в щата Небраска в района на торнадата. Вторият, по-скоро прогностичен - в района с най-високата стойност на EHI. Така изглеждат сондажи на суперклетка, произвела и торнадо. При кликване върху снимките, може да видите реалните количества на CAPE, температурата на оросяването и температурата на парцелите по различните височини, SRH, вятърният срез по различните височини, височината, до която е израстнала бурята и т.н. Друго интересно, което може да се види по тези анализи и което ще е като преход към следващата точка, е изменение на посоката на ветровете по различните височини. Те са представени в дясната част на сондажите.

3. Ходограф

Ходографът е място, на което точково се изобразява посоката и скоростта на ветровете по различните височини. След като бъдат нанесени точково, се свързват с линия, чрез която вече можем да направим анализ. Тук имам бегли познания, но това, което знам е, че за да имаме суперклетка и евентуално торнадо, свързващата крива трябва да завива по часовниковата стрелка. Това означава, че в бурята има ротация. Подобно нещо показва и ходографът от мястото с най-висока стойност на EHI.

И накрая - репорт картата на SPC. Забележете, колко добре EHI ни е показал района с торнада, едра градушка и силни ветрове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар