неделя, 27 март 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 28.03.11


Важи за периода от 28.03.11 06GMT до 29.03.11 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за Ц България и И България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Обширна геопотенциална долина продължава да се намира северно от нас, оставяйки по-топлото време в южната част на континента. В същото време при земята, слабо смущение ще доведе до известна нестабилност над нашата страна и утре. С напредването на деня ще се наблюдава и слаб отрицателен градиент в атмосферното налягане.
SBCAPE до около 300J/kg и 0-6км вятърен срез със скорост до 15-20м/сек ще се съберат главно над централните и източни райони. Зони на конвергенция и по-добрите показатели на 0-1км Mixing Ratio в източната половина, ме карат допълнително да фаворизирам източната половина.
Но ниските стойности на MLCAPE и тези на показателя за дълбочината на слоя, който има над 50J/kg CAPE, ме карат да мисля, че очакваните бури ще бъдат сравнително ниски и със слаб потенциал.
С наличието на достатъчно влага и количество вода за изваляване, валежи ще има и на местата, които не са отбелязани със зона.

2 коментара:

  1. Анонимен27/3/11 22:51

    bravo za dobrata prognoza,pojelavam vi da stanete novite meteorolozi na Bulgariq i vse taka da produljavate da ni informirate za sinoptichnata obstanovka v stanata.

    ОтговорИзтриване
  2. Утре ще видим, до колко е добра прогнозата, но сериозните обстановки тепърва ги чакаме.

    ОтговорИзтриване