неделя, 17 април 2011 г.

243 торнада! Тридневен Tornado Outbreak в САЩ

От началото на април амтосферата над САЩ буквално ври и кипи. В три поредни дни - четвъртък, петък и събота, бяха регистрирани 243 репорта за торнадо(!), като всичко това беше допълнено от 355 репорта за градушка. Интересен момент представлява фактът, че тази три дневна обстановка беше най-слаба точно в Алеята на торнадата, а се засили в по-нетипични за тези явления райони - Мисисипи, Алабама, Северна Каролина. За последния щат вчера беше прогнозиран риск "HIGH" (най-висока степен) за екстремно време, като именно там има и най-много човешки жертви - 24. Общата бройка на тъжната статистика към момента е 39.
Това, което забелязахме от нашия блог за тези три дни, бяха невероятните буреносни линии, състоящи се от наредени една до друга суперклетки.
14.04.11 Радарно изображение от Оклахома:

15.04.11 Радарно изображение от Мисисипи. Бурята, която виждате ЮИ от Джаксън (в центъра), породи торнадо, което причини множество разрушения в западната част на града.

16.04.11 Радарно изображение от Северна Каролина. В горния й край (град Бенсън) виждате суперклетка в класическата hook-echo форма с торнадо, което току-що е минало през градчето Дън, оставяйки отново множество разрушения.

А сега ви предоставям снимки от видео преследването на тази буря от чейзъра Крис Страхън. Той е успя да улови торнадото малко преди град Бенсън.


Днес ще е спокоен ден в щатите, но бърз поглед към прогностичните карти показва нови условия за екстремно време във вторник:

Няма коментари:

Публикуване на коментар