четвъртък, 28 април 2011 г.

Историята в САЩ е пренаписана

27.04.2011 ще остане паметна дата с това, че неофициално вече е подобрен рекорда от най-много торнада за един ден. Най-вероятно срещу тази дата ще бъде записано определението Super Tornado Outbreak с тези 158 торнада до момента. Предишният рекорд беше през април, 1974-та, когато има регистрирани 148 торнада. За съжаление тези рекорди вървят ръка за ръка и с мрачната статистика на човешките жертви. На 27.04.2011 смъртта, вследствие на екстремния метео ден, намериха над 85 човека, като поне 61 от жертвите са от най-пострадалия щат Алабама.
Със следващите радарни снимки ще се опитам да ви покажа момент от екшъна в този фатален за южните райони ден. На тези изображения се вижда основната буреносна зона с породените или тепърва зараждащите се торнада в нея. Страхотна динамика!

Радарно изображение на страхотна суперклетка с торнадо в класическата hook-echo форма. Мястото е Алабама.

Снимка на торнадо над град Тускалууза, Алабама.

И накрая следва любителско видео от огромно торнадо с диаметър 2.4км! Мястото отново е Алабама.


Определено е писано този април да влезе в метео историята на САЩ. Докато над Европа е сравнително спокойно, този месец може да се окаже най-екстремния за Щатите, откакто се води статистика. До момента има регистирани над 700 торнада, като с това тотално се бие предишния рекорд от април, 74-та, когато имаше регистрирани 267 торнада.

Статистиката за 27.04.11 ще се попълва още малко време, като твърде е вероятно данните за броя на торнадата и жертвите да продължи да расте. Следете бъдещите промени в блога, за да научите окончателните данни за този исторически ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар