понеделник, 2 май 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 03.05.11


Важи за периода от 03.05.11 06GMT до 04.05.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за ЦС България, ЦЮ България и ЮИ България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за ЦС България, ЦЗ България, ЮЗ България, ЦЮ България, ЦИ България, СИ България и ЦС България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Short-wave долина на средните и високи нива ще се придвижва през Средиземноморието; приземна област на ниско налягане, намираща към момента над централното Средиземноморие ще се придвижва бавно на ИСИ. Всичко това ще форсира вертикалните движения/конвекция/гръмотевични бури за вторник, 03.05.11, там, където ще може да се използва дневната топлина.
Няколко стотин джаула MLCAPE и конвергенция на влага ще присъстват на много места из България; плитък вятърен срез до 10м/сек, дълбок вятърен срез до 15-25м/сек ще засили потенциала на бурите в ЮИ България. Отново ще има условия валежът от дъжд да е смесен с градушка, като на места е възможно да бъде и с по-големи размери.
В местата, където SBCAPE ще бъде значително повече от MLCAPE, се очертава бурите да бъдат сравнително по-ниски/по-слаби/с по-малък потенциал.
Високата влажност на различите нива, големите количества вода за изваляване, ще доведат до вероятност за по-обилни валежи в някои райони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар