сряда, 25 май 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 26.05.11


Важи за периода от 26.05.11 06GMT до 27.05.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за ЦЗ България, ЮЗ България, ЦС България и СИ България главно за гръмотевична дейност, по-силен конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за цялата територия на България, с изключение на части от ЦЮ България и ЮИ България, главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Приземна област на високо налягане ще продължи да заема място над И половина на Европа... обширен студен фронт ще продължи да се изнася на И засягайки през утрешния ден България... това ще доведе до възникването на по-дълбока конвекция в някои райони.
Стабилната дневна топлина ще генерира нестабилност, изразена в до 700J MLCAPE... високи стойности на SBCAPE, минаващи над 1000J, ще бъдат отново събрани утре... всичко това ще създаде условия за градоносен валеж в ядрата на бурите.
Само в крайните ЮЗ райони на страната ще се наблюдава до 10м/сек дълбоко слоен вятърен срез, повишавайки слабо потенциала и продължителността на бурите там.
Другото за отбелязване през утрешния ден са условията за по-силни конвективни извалявания в някои райони в зоната Риск "Нисък".

Няма коментари:

Публикуване на коментар