сряда, 1 юни 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 02.06.11


Важи за периода от 02.06.11 06GMT до 03.06.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за ЦЗ България, ЦЮ България, ЦИ България и по-голямата част от С България главно за гръмотевична дейност, по-обилен конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Нисък" се поставя за ЮЗ България главно за гръмотевична дейност, по-обилен конвективен валеж и дребна градушка.


Риск "Незначителен" се поставя за цялата територия на България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Longwave геопотенциална долина ще се разпростира от районите на И Украйна и З Русия до З брегове на Средиземно море с геопотенциална ниска област до бреговете на Иберийския п-ов; плитка ниска област при земята ще бъде позиционирана над Ю част от Балканския п-ов; приземна долина се прогнозира да заема място от И до С части на Балканския п-ов... всичко това допълнително ще лабилизира нестабилната атмосфера през утрешния ден.
Липсата на сериозна геопотенциална дивергенция в близост до страната, отново ще лиши очакваната обстановка от динамика... очакват се бавно подвижни бури и локално да паднат по-обилни валежи в зоната с риск "Нисък".
0-2км конвергенция и конвергенция на влага ще има почти в цялата зона с риск "Нисък", повишавайки потенциала на бурите там... условията ще бъдат подходящи и за дребна градушка.
Дневната топлина ще успее да реализира до 600-800J MLCAPE и до 1400J SBCAPE, който ще се запази и до по-късните вечерни часове... всичко това затвърждава условията за локална градушка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар