сряда, 8 юни 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 08.06.11



Важи за периода от 08.06.11 06GMT до 09.06.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за ЦС България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за З, С, ЮЗ, ЦИ и ЦС България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Утре над северозападните райони ще се генерира голяма неустойчивост - около 2500 J/kg MLCAPE и до 4000 kJ/m2 ICAPE. 20 kts дълбок и 30 kts нискослоен шиър ще присъстват и в двете зони. Въпреки това само малка част от нестабилността ще се изразходва за генериране на бури, най-вече в зоната с риск "Нисък" в западните райони на Стара планина. Причината за това е ниската влажност и малкото налична вода за изваляване в атмосферата. Поради наличието на Supercell Parameter, SREH и шиър, не е изключена появата на отделна добре организирана буря в зона с риск "Нисък", придружена от пороен дъжд, градушка и усилване на вятъра.

2 коментара:

  1. Анонимен8/6/11 13:36

    Здравейте !!! Аз следя всеки ден вашият блог и се справяте доста добре !!!! Но искам да попитам може ли да ми кажете какво наистина ще е времето утре и по конкретно за Русе ??? Защото чух ,че щяло да има много силни бури.... Казаха че бурите ще идват от запад дали ще достигнат североизточните райони(Русе) ? Благодаря за това което правите !!! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей!
    Най-вероятно ще достигнат, но в момента чакаме по-новите обновления на моделите и нямаме избистрена прогноза. Изчакваме да видим и къде ще бъде студеният фронт тази вечер.
    Прогнозата за утре ще бъде пусната тази вечер, може би преди 00:00 часа.

    ОтговорИзтриване