четвъртък, 16 юни 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 17.06.11


Важи за периода от 17.06.11 06GMT до 18.06.11 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за части от З България, Ц България и И България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Във високите слоеве... геопотенциален гребен ще се разтяга от С Африка до З И Ц части на Балканския п-ов; геопотенциален cut-off отново ще присъства над И райони на Средиземно море; при земята... област на високо налягане ще доминира над Балканския п-ов; обобщено... ограничен ще бъде потенциалът за реализирането на присъстващата нестабилност.
Недълготрайни и лишени от всякакви по-сериозни появи ще бъдат очакваните за утре епизодични гръмотевични бури... слаби зони на конвергенция... средни стойности на 2000-4000 Temperature Lapse Rate... ще ограничат развитието на по-дълбока конвекция; все пак до около 500J MLCAPE за слоя 0-1km ще изразяват нестабилността за утре, пораждайки локални буреносни клетки.
Във вечерните часове... дълбок вятърен срез до 10m/s, съчетан с останалата от деня нестабилност, дава шансове за развитие на слаби гръмотевични бури по това време на денонощието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар