вторник, 19 юли 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 20.07.11


Важи за периода от 20.07.11 06GMT до 21.07.11 06GMT

Риск "Среден" се поставя за СЗ България и ЦС България главно за гръмотевична дейност, по-силен конвективен валеж и дребна/средна/едра градушка.

Риск "Нисък" се поставя за цялата територия на България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна/средна градушка.


Във високите слоеве... геопотенциална долина с придружаващ я джет стрийм на 500hPa, ще се намира З от България; при земята... многоцентрова област на ниско налягане се прогнозира за цялата територия на И Европа... студен фронт се очаква да премине през И райони на Европа... всичко това ще динамизира високата нестабилност над нашата страна утре.
Зоната с риск "Среден"... около/над 2000J SBCAPE и около/над 1600J MLCAPE загатват за сериозната нестабилност събрала се в тези райони на страната. През деня там, където бъде пробит задържащият слой, се очакват силни бури... зоните на конвергенция на влага, наличието на дълбок вятърен срез и SREH 0-3km ще спомогнат за сериозния потенциал на конвективните клетки.... възможни е да имат и високо базисен суперклетъчен характер... възможни са по-силни пориви на вятъра по време на гръмотевичните бури. Въпреки по-високата височина на нулевата изотерма, условията за средна и едра градушка не бива да бъдат изключвани.
Зоната с риск "Нисък"... по-слабата нестабилност няма да попречи локално да се развият силни бури... отново се забелязват зони на конвергенция, наличие на дълбок вятърен срез, SREH 0-3km... прогнозираните бури отново ще имат високи бази... силни пориви на вятъра по време на конвективните процеси също са много вероятни. С приближаване на вечерта, водата за изваляване ще се увеличава, като е твърде вероятно на места в Ц България и И България, да има по-силни/обилни валежи. Там, където падне градушка, е твърде възможно размерът й да бъде до среден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар