събота, 23 юли 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 24.07.11


Важи за периода от 24.07.11 06GMT до 25.07.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за СЗ България и части от Ц България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за цялата територия на България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Във високите слоеве... гепотенциална short-wave долина З от България; при земята... многоцентрова област от ниско налягане ще заема включително Ю части на Балканския п-ов... ще се повиши потенциала за развитие на дълбока конвекция.
При започване на деня с чисто небе се откриват условия за добро реализиране на дневната нестабилност, изразена в над 1000J SBCAPE и MLCAPE. Около и над 200m2/s2 SREH-3, 10-15m/s дълбок вятърен срез ще динамизират допълнително обстановката утре, спомагайки за развитието на по-устойчиви конвективни клетки... от дребна до средна по размер градушка, по-силни пориви на вятъра по време на гръмотевичните бури не биват да бъдат изключвани... възможни са и малки суперклетъчни бури.
З райони на зоната с риск "Нисък"... прави впечатление събирането на вода за изваляване и наличието на конверенция на влага с навлизането във вечерните/нощните часове... по-обилни конвективни извалявания са твърде вероятни на места.
Зоната с риск "Незначителен"... има вероятност на места да паднат по-силни конвективни валежи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар