петък, 29 юли 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 29.07.11


Важи за периода от 29.07.11 12GMT до 30.07.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за СЗ България, ЦЗ България и ЦС България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за З България, по-голямата част от Ц България и И България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Във високите слоеве... гепотенциална short-wave долина над Ц Европа бавно ще се движи на И, увеличавайки потенциала за динамизиране на атмосферата над страната... очаква се до 16m/s джет стрийм около средните и високи слоеве;
По-високите количества вода за изваляване, зоните на конвергенция и до около 700J MLCAPE фаворизират районите на България, оградени в зона с риск "Нисък". Височината на нулевата Wet-Bulb изотерма ще бъде в сравнително по-високи граници, но наличие на дребна градушка във валежа, не бива да се изключва. Локално в зоната с риск "Нисък" са възможни по-обилни конвективни валежи.
Водещото явление за районите от страната, обозначени с риск "Незначителен", ще бъде най-вече конвективният валеж... локално по-обилен такъв също е вероятен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар