вторник, 9 август 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 10.08.11


Важи за периода от 10.08.11 06GMT до 11.08.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за части от ЮЗ България, части от ЦЮ България и И България главно за гръмотевична дейност и обилен конвективен валеж.

Риск "Незначителен" се поставя за цялата територия на България с изключение на СЗ България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Долина в средните и високи слоеве ще продължи движението си на И; при земята... стационарен фронт ще присъства над И райони на Европа, засягайки България;
Нестабилност от няколко стотин джаула MLCAPE ще присъстват локално в зоната с риск "Нисък"... именно тук са условията да се развие по-организирана гръмотевична буря, но като цяло потенциалът за гръмотевични бури отново няма да бъде съществен.
Главният акцент за утрешния ден ще бъде върху големите количества вода за изваляване, които се прогнозират... в зоната с риск "Нисък" по-обилни конвективни валежи са твърде вероятни.
Присъстващият джет стрийм на 500hPa и преминаващ вятърен срез 0-6km със стойности около 20m/s е възможно да доведат до по-силни пориви на приземния вятър.
Необозначени със зона на риск райони... водещи ще бъдат главно неконвективните явления... вероятността за дъжд е висока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар