вторник, 20 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 20.09.11


Важи за периода от 20.09.11 06GMT до 21.09.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за З България, части от Ц България и части от СИ България главно за обилен неконвективен валеж и по-малко за конвективен валеж.

Риск "Незначителен" се поставя за З България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Във високите слоеве... мощна геопотенциална долина в района на Ю Италия и адриатическите държави, ще продължи движението си на И, продължавайки да динамизира силно районите в Ю части на континета; при земята... област от ниско налягане се прогнозира за района на Ю Италия и Ю Гърция.
Зоната с риск "Незначителен"... мощна долина във високите слоеве ще динамизира обстановката в Ю части на континента... до 25m/s джет стрийм в средните слоеве и до 20m/s дълбок вятърен срез ще си взаимодействат с ниската нестабилност, която се прогнозира за З райони на страната. Ще има условия за възникване на гръмотевични бури, като есктремни явления не се очакват... преминаването на процесите на места с по-силни пориви на вятъра са твърде възможни.
Зоната с риск "Нисък"... зоните на конвергенция... увеличаващата се с напредването на деня вода за изваляване, налага поставянето на тази зона главно по-обилни и продължителни валежи, които в по-голямата си част ще бъдат извън категорията на конвективните. По-силни пориви на вятъра на места, влизащи в тази зона, не бива да бъдат изключвани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар