неделя, 25 септември 2011 г.

Скука в Европа, поглед към тропиците - 25.09.11

Скучното време (за любителите на бури) продължава не само в България, но и в Европа. Затова нека хвърлим бърз поглед към метео картите и да видим, какво се случва из тропиците.
Започваме от Атлантика.
Четири зони съм оградил, като две от тях са най-интересни - това са действащи към момента тропични бури, без особени шансове да преминат в категорията на ураган. Тропичните бури се разпознават по това, че са именувани. Другите две зони, които привличат внимание, са означени като "смущение". Това са области, които все още не са и депресии. Едната от тях, тази до Карибите, близо до Флорида (САЩ), вече замира и най-вероятно ще донесе доста дъжд за тамошните райони. По-интересна може да се окаже зоната "смущение", отделяйки се от бреговете на Африка, които са люпилнята на тропичните бури в Атлантика. Засега тази зона привлича внимание и ще бъде наблюдавана дали няма да се превърне в следващата тропична буря след Philippe.
На следващата карта съм обозначил вероятните траектории на двете именувани тропични бури.

Нека сега преминем и на другото горещо място - Западен Пасифик или Тихия океан.
Там има две зони, заслужаващи внимание, като особено това се отнася за Nesat. Nesat вече е тайфун от 1-ва категория, като се очаква до часове да премине в 2-ра категория. Особено застрашени са районите от северните острови на Филипините. Виждате и траекторията, по която ще се движи бурята, според мен. Другата зона, която е отбелязана, е тропичната буря Haitang, която е без шансове да премине в тайфун. Очаква се да донесе обилни валежи в региона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар