неделя, 27 ноември 2011 г.

Прогноза за зима 2011/2012 - Една истинска зима

Няколко дена преди начолото на декември нека се опитаме да направим прогноза за предстоящата зима. Едно такова начинание винаги е изпълнено с много трудности тьй като, както знаем, трудно може да се даде точна прогноза за повече от седмица. Но въпреки всичко, може да направим най-малкото обобщение на това какви са очакванията.
Общо взето зимата има голяма вероятност да бъде студена и снежна, особено месеците декември и януари, когато в по-голямата част от страната ще се образува трайна снежна покривка. Очакванията са да започне някъде между 10-ти и 20-ти декемви като до края на месеца ще остане студено и може да твърдим с голяма сигурност, че ни чакат снежна Коледа и Нова Година. Януари има голяма вероятност да е студен и снежен месец като по-меко време може да очакваме преди и по време на преминаването на циклоните, който ще носят съществени валежи. Февруари ще е по-мек от януари, но ще си бъде типично зимен месец със снеговалежи и студове, като към края има най-голяма вероятност за по-съществено затопляне и снеготопене, но вероятността за нов сняг през март остава.
Сигурно се чудите какво ми дава основание да давам прогноза за една такава доста сурова от съвременна гледна точка зима. Един фактор е циркулацията, която се формира в момента, а другия циркулацията, която беше до момента. Всичко това погледнато от историческа гледна точка ми дава основания да твърдя, че ни предстои сравнително сурова зима, каквато не сме имали от поне 10 години насам. Прогноза за такъв тип зима дава и американския модел за климатично прогнозиране - CFS, както и сайтът www.аccuweather.com
CFS предвижда силно изразена студена меридионална циркулация през по-голямата част от зимните месеци, което би означавало студено време и формиране на снежни циклони като тези:
20 декември 2011
8 януари 2012.

Към всяка прогноза обаче трябва да подхождаме със скептично око, защото бъдещето не е нещо ясно и предрешено. И най-малката промяна в някои от атмосферните компоненти сега може да доведе до коренна промяна на времето след месец, два. А ако зимата излезе топла и/или суха - толкова по-зле за този, който е направил противоположната прогноза. Историята познава не един или два случая, в които действителността е правила за смях дори и най-добрите професионални метереолози, а какво остава за нас любителите.


1 коментар:

  1. Евала-а-а за прогнозата!Неочаквано точна и по нея си правех планове с пътувания и тем подобни.

    ОтговорИзтриване