неделя, 20 ноември 2011 г.

Алея на торнадата: Малко статистика

В блога и друг път сме говорили за Алеята на торнадата в САЩ (може би най-известното място в света с голям интензитет на този вид стихии) и по-точно, дали границите на тази въображаема Алея не се променят. Затова ще хвърлим поглед върху картите по-долу, изготвени от Националната метео служба на САЩ (NWS).
Когато говорим за подобна статистика, по-правилно е да използваме осреднени данни за определена площ, за да избегнем по този начин различната големина на щатите в Америка. Точно по тази методика е съставена картата отгоре с бройка на торнадата за площ от 10 000мили/м2 в периода от 2001-2010 година. Добре се вижда едно леко разширение на Алеята в посока изток, като особен интензитет се забелязва в т.нар. Долина Дикси (Dixie Alley), район сключен между реките Мисисипи и Тенеси. Торнадата там в последните години се характеризират с голямата си сила и дългия път, който изминават, преди да се разпаднат. Казвам "в последните години", тъй като това са мои лични наблюдения и не съм достатъчно запознат с подобна информация за по-дълъг период от време. Разбира се, "традиционната" Алея се запазва, като щатът Тексас, заради неговата големина, е щатът в Америка с най-много торнада средно на година (150 броя) за периода 1981-2010 година (пак по данни на NWS).
Завършваме със статистика за тази историческа 2011-та година, в която бяха счупени почти всички рекорди, които можеха да се счупят. Тази карта отгоре потвърждава добре за казаното до тук. Вижда се добре за страхотния интензитет, сила на торнадата и дългия път, който са изминали в Долина Дикси.



2 коментара:

  1. След като прочетох този материал, за пореден път се убеждавам, че в България си е най-хубаво. Богатата Америка какво може да направи срещу Природата? Абсолютно нищо.

    ОтговорИзтриване
  2. Като цяло нямаме много шанс срещу Природата, но поне можем да се научим да я познаваме по-добре, както и да прогнозираме по-добре някои явления, което от своя страна ще спаси човешки животи. Американците определено правят много в тази област, именно защото са засегнати постоянно от прищявките на Природата.

    ОтговорИзтриване