понеделник, 28 ноември 2011 г.

Кошмарна нощ за Балтийския регион

Дълбок циклон, придвижващ се в момента на ИСИ, премина тази нощ през района на балтийските държави с ураганни ветрове и дъжд. От полски любители прочетох, че такава буря скоро не са си спомняли. Има данни за ранени хора, прекъснато е електричеството на много домакинства. По първи данни поривите на вятъра се е движел между 100-120км/ч. Повече по темата от агенция "Фокус".
Талин. Връхлетялата през нощта в Естония буря остави без електричество 6500 домакинства, в цялата страна са спрени 440 подстанции, предаде ИТАР-ТАСС.
От енергийната компания „Еести енергия” съобщиха, че скоростта на вятъра в региона е 28 метра в секунда. Височината на вълните в Балтийско море достига четири метра, заради което са отменени много фериботни линии, в частност в направлението Талин-Хелзинки. В резултат на стихията един човек е ранен. Също така за втори път рухна главната коледна елха на страната, която бе поставена на централния площад в Талин.
Рига. В Латвия в резултат на силни ветрове без електричество останаха около 20 хиляди жители. Това съобщи говорителят на местната енергийна компания „Латвенерго” Ивита Бидере. Стихията също така принуди местните власти да ограничат корабоплаването в пристанищата Лиепая и Вентспилс, предаде ИТАР-ТАСС.
По информация на латвийските метеоролози през нощта в западната част на страната скоростта на вятъра е достигала 31 метра в секунда.
Варшава. Петима души са ранени, след като силни бури връхлетяха Полша. Около 380 000 души са останали без електричество. Бурният вятър е изкоренил десетки дървета, предаде агенция АПА .
Най-силно засегнати са северните райони на страната. Нанесени са щети на десетки къщи.
Спряно е движението на фериботите между Полша и Швеция, тъй като в района се очакват нови бури.
Вилнюс. Около 60 хиляди жители на Литва останаха без електричество заради ураганен вятър, който доведе до прекъсване на линиите за електрозахранване, съобщи Департаментът за противопожарна сигурност в балтийската република, цитиран от РИА Новости.
През нощта, когато бушуваше стихията, спасителите са били извиквани 108 пъти да премахват паднали дървета, най-много подобни сигнали имаше в Клайпедски окръг. По данни на спасителите няма пострадали в резултат на силния вятър. Не се е увеличил и средният брой на пожарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар