събота, 3 декември 2011 г.

Промяната наближава


През последните около 45 дни страната ни беше под влиянието на трайни и мощни антициклони. В резултат ноември беше рекордно сух месец, с 2% от месечната норма валежи, има и такива станции, където от 17ти октомври не е капнала и капка дъжд. Но дълго чаканата промяна вече е сигурна и наближава.
На 6ти декември (вторник) през страната ще премине студен атмосферен фронт от северозапад. На много места ще превали дъжд, по високите полета и в крайните северозападни райони се очаква дъждът да премине в сняг. След краткотрайно, но съществено повишение на температурите в понеделник, когато на места ще духат силни ветрове от югозапад и градусите ще преминат 20тото деление, ще застудее чувствително. В сряда максималните температури ще са между 2 и 7 градуса.
При подобни фронтове валежите обикновено са краткотрайни и интензивни. Като количество едва ли някъде ще паднат повече от 20мм по този процес, но след дългата суша всяка капка дъжд е добре дошла. В планините над 1000 метра ще вали сняг и ще трупа.
Засега изгледите са след студения фронт във вторник да настъпи временно затопляне, а около 10-11ти декември се очаква нов валежен процес. Подробности очаквайте през следващите дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар