вторник, 13 декември 2011 г.

Предстои динамично време с валежи


В момента прогнозните модели със сравнително голяма сигурност дават два сериозни валежни процеса до края на седмицата. Преди това ни очакват два мъгливи, но топли дни, както и слънчев и ветровит четвъртък. Именно в четвъртък започва първият процес. Още през деня от северозапад ще започне увеличение на облачността, което през нощта срещу петък ще обхване страната. Тогава през страната ни ще премине класически студен фронт от северозапад, от който ще паднат краткотрайни, но интензивни валежи от дъжд. Температурите ще се понижат, но не достатъчно за да премине дъждът в сняг на височина под 1000 метра. Все пак поради отдалечеността на процеса във времето не е сигурно какви точно ще са температурите, поради естеството на нахлуването е възможно по високите западни полета временно да го обърне в сняг, но е сигурно, че няма да се образува покривка.
Фронтът ще премине бързо и още в петък валежите ще спрат и температурите отново ще се повишат. Но за кратко.


През почивните дни отново ще премине студен фронт от северозапад. Мисля да обърна повече внимание на този процес, както поради несигурността около него, така и поради очакванията това да е по-сериозният откъм застудяване и валежи процес. Първо, моделите нямат единодушие за точното начало на процеса, което в прогнозите варира между събота около обяд и неделя сутринта. Освен това няма сигурност относно количеството на валежите които ще паднат.
Американският модел GFS прогнозира при преминаването на студения фронт да се образува бързоподвижен циклон, който да премине през страната ни. Такива циклони, образуващи се в опашката на студени фронтове се наричат вълнови циклони и обикновено носят сериозни валежи у нас. Повечето циклони започват живота си като вълнови циклони. Европейският модел, както и моделът на Британската метеослужба обаче дават далеч по-слабо завихряне от това, което дава GFS. При това положение валежите ще са по-слаби и по-бързо ще се изнесат от територията на страната ни. Единодушие сред моделите има единствено за застудяването, което ще е достатъчно сериозно за сняг дори в някои равнинни райони (Северозападна България, високите котловинни полета).
Най-общо: в събота срещу неделя през страната ще премине студен фронт от северозапад. Очакват се краткотрайни и интензивни валежи, в началото от дъжд, които в северозападните райони и по високите полета ще преминат в сняг и там ще се образува тънка покривка. В планините ще вали сняг и ще трупа.
Очаква се динамиката да продължи и през следващата седмица, очаквайте по-нататъшни включвания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар