неделя, 18 декември 2011 г.

Тропическа буря взе стотици жертви във Филипините

Това, което виждате на изображението отгоре е Washi (във Филипините - Sendong), името на тропическата буря, която в нито един момент към днешна дата не успя да премине в тайфун, но прекосявайки южната половина на островната държава, взе поне 430 човешки живота. Още стотици се водят изчезнали, като бройката в тъжната статистика най-вероятно ще нарасне. 20 000 войници от местната армия са включени в спасителните акции.
Западния Пасифик, място на често срещани тайфуни до 5-та категория по време на активния сезон, този път бе “представен” от Washi, причинила нещастията повече с проливните дъждове и последвалите наводнения, и свлачища, отколкото със ураганните си ветрове.
Какви са прогнозите за напред? Бурята се развива в зона с не чак толкова силен вятърен срез и температура на водата от поне 29C, което ще рече, че Washi няма да се разпадне в следващите няколко дни. За момента траекторията й на движение е към Малайзия и Сингапур. Успокояващо за тези държави може да се приеме територията с по-ниска температура на водата, през която трябва да премине бурята, преди да навлезе в тяхната акватория.

Няма коментари:

Публикуване на коментар