вторник, 20 декември 2011 г.

Сериозен сняг в четвъртък


През последните дни времето се динамизира, точно според очакванията от миналата седмица. В момента динамиката е в разгара си, но истинската кулминация предстои.
В четвъртък страната ще е под влияние на поредния средиземноморски циклон. Още в сряда вечерта от юг ще започне заоблачаване, а през нощта в крайните южни райони ще започнат валежи от сняг. В четвъртък валежите бързо ще обхванат страната. Значителни ще бъдат те в южните райони, както и в Предбалкана, където северният склон на Стара планина ще се явява наветрен и ще усилва валежите. В източна България ще бъде и доста ветровито, там се очакват и виелици. В крайните източни райони в началото на процеса вятърът ще е от североизток и ще носи по-топъл въздух от морето. Поради това очакванията са валежът там да започне като дъжд. С преместването на циклона на изток, вятърът там ще се преориентира от север-североизток, температурите ще се понижат и дъждът ще премине в сняг. Очаква се това да се случи най-късно до 22 часа вечерта в четвъртък дори по южния участък. През нощта срещу петък ще продължи да вали в почти цялата страна. В петък валежите от запад постепенно ще спират, най-късно по Черноморието. Снежната покривка, която се очаква да се образува, в повечето райони ще надхвърли 20см, в крайните северни и западни райони, както и по морето, ще е между 10 и 15см. По планините ще натрупа сериозна снежна покривка, в Рило-Родопския масив се очаква тя да надхвърли половин метър.
Интересно е да се отбележи рядкото единодушие на прогнозните модели относно протичането на обстановката. Единствената по-голяма несигурност в процеса е относно температурите в крайните източни райони, което означава, че не са сигурни единствено границите на територията, където валежът ще започне като дъжд, както и кога дъждът там ще премине в сняг. Един от моделите (NOGAPS) дава циклонът да премине с няколкостотин километра по-южно от останалите модели, което би означавало много по-слаби валежи, но осъществяването на този вариант засега изглежда много малко вероятно.
След циклона около Коледа се очаква още едно краткотрайно смущение с валежи, след което се очаква затихване на динамиката и установяване на сухо антициклонално време за неопределен период напред.

Няма коментари:

Публикуване на коментар