петък, 2 декември 2011 г.

Безоблачна нощ през погледа на IR-сателит

При наблюдение на облачни системи, IR-сателитните изображения ни помагат да определим техния вид, според тяхната температура. Колкото са по-бели цветовете, толкова температурата е по-ниска, толкова облаците са високи/вертикално развити; и обратно - при по-бледи и тъмни цветове, толкова температурата е по-висока, толкова облаците са по-ниски/с по-малко вертикално развитие.
При ясно време изображенията от този сателит могат да бъдат използвани за определяне на температурната обстановка в близост до земята. Лесно може да бъде направена една обща картина, дори и да ни липсват приземните данни. Такъв е случаят с обстановката в България от нощта на 01.12.11 (на приложената сателитна снимка). От обяснението по-горе веднага виждаме инверсионната обстановка - с ниски температури в равнинната част и с по-високи температури в полупланинските, и планински райони. Без да поясняваме допълнително може да се ориентирате двата цвята стрелкички, кои типажи области показват.
Минус на този вид бърз поглед върху приземната обстановка може да бъде само, не до там добре тренираното око на този, който наблюдава (трудно би различил димки и слаби мъгли), но всичко това лесно се изчиства във времето с достатъчно практика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар