четвъртък, 29 септември 2011 г.

Тайфун след тайфун за Филипините

Едно от последните обновления на GFS показва за събота зона с максимален вортисити до Филипините, което ще бъде и нов силен тайфун (Nalgae) за островната държава. Филипините още се възстановяват от Nesat, който вече е на територията на Лаос, и по всичко изглежда, че уикендът също ще бъде кошмарен. Nalgae се прогнозира, че ще следва стъпките на Nesat.
Като добра новина за този регион на Западния Пасифик може да се приеме факта, че след преминаването на Nalgae, поне до 8-ми октомври обстановката ще бъде спокойна.

сряда, 28 септември 2011 г.

Актуална обстановка в Европа - 28.09.11

Актуалната сателитна снимка от днешния ден отново ни разкрива любопитна гледка. Много обширен и як антициклон (оградената с бяла линия зона) просто е стопирал процесите на континента, носейки предимно слънчево, топло и мъгливо на места време. Влиянието му поне малко се нарушава от студен фронт в източната му половина (синята линия), който най-вероятно носи слаби валежи по себе си.

неделя, 25 септември 2011 г.

Скука в Европа, поглед към тропиците - 25.09.11

Скучното време (за любителите на бури) продължава не само в България, но и в Европа. Затова нека хвърлим бърз поглед към метео картите и да видим, какво се случва из тропиците.
Започваме от Атлантика.
Четири зони съм оградил, като две от тях са най-интересни - това са действащи към момента тропични бури, без особени шансове да преминат в категорията на ураган. Тропичните бури се разпознават по това, че са именувани. Другите две зони, които привличат внимание, са означени като "смущение". Това са области, които все още не са и депресии. Едната от тях, тази до Карибите, близо до Флорида (САЩ), вече замира и най-вероятно ще донесе доста дъжд за тамошните райони. По-интересна може да се окаже зоната "смущение", отделяйки се от бреговете на Африка, които са люпилнята на тропичните бури в Атлантика. Засега тази зона привлича внимание и ще бъде наблюдавана дали няма да се превърне в следващата тропична буря след Philippe.
На следващата карта съм обозначил вероятните траектории на двете именувани тропични бури.

Нека сега преминем и на другото горещо място - Западен Пасифик или Тихия океан.
Там има две зони, заслужаващи внимание, като особено това се отнася за Nesat. Nesat вече е тайфун от 1-ва категория, като се очаква до часове да премине в 2-ра категория. Особено застрашени са районите от северните острови на Филипините. Виждате и траекторията, по която ще се движи бурята, според мен. Другата зона, която е отбелязана, е тропичната буря Haitang, която е без шансове да премине в тайфун. Очаква се да донесе обилни валежи в региона.

сряда, 21 септември 2011 г.

134л/м2 дъжд за 9 часа в Гърция


Интересни данни е запаметила една от автоматичните метеостанции в Гърция (картинката отгоре). В този случай, станцията предава данни от градчето Стенимахос, западно от Солун, и е измерила за вчерашния ден 134л дъжд. Интересното е, че това количество е паднало за около 9 часа. Има данни за наводнения.
Всичко това ясно показва, как се е реализирала обстановката съвсем близо до България и как се е реализирала у нас.

вторник, 20 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 20.09.11


Важи за периода от 20.09.11 06GMT до 21.09.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за З България, части от Ц България и части от СИ България главно за обилен неконвективен валеж и по-малко за конвективен валеж.

Риск "Незначителен" се поставя за З България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Във високите слоеве... мощна геопотенциална долина в района на Ю Италия и адриатическите държави, ще продължи движението си на И, продължавайки да динамизира силно районите в Ю части на континета; при земята... област от ниско налягане се прогнозира за района на Ю Италия и Ю Гърция.
Зоната с риск "Незначителен"... мощна долина във високите слоеве ще динамизира обстановката в Ю части на континента... до 25m/s джет стрийм в средните слоеве и до 20m/s дълбок вятърен срез ще си взаимодействат с ниската нестабилност, която се прогнозира за З райони на страната. Ще има условия за възникване на гръмотевични бури, като есктремни явления не се очакват... преминаването на процесите на места с по-силни пориви на вятъра са твърде възможни.
Зоната с риск "Нисък"... зоните на конвергенция... увеличаващата се с напредването на деня вода за изваляване, налага поставянето на тази зона главно по-обилни и продължителни валежи, които в по-голямата си част ще бъдат извън категорията на конвективните. По-силни пориви на вятъра на места, влизащи в тази зона, не бива да бъдат изключвани.

неделя, 18 септември 2011 г.

Актуална обстановка в Европа - 18.09.11


Пускам тази сателитна снимка от 16:00 часа наше време с грубия анализ по нея, заради интересната гледка, която представлява този студен фронт, разделящ Европа на две половини. В синьо съм обозначил студения фронт, червено - топлия, лилаво - оклюзионния, а с черно "хиксче" - областта от ниското налягане.
В жълтите зони пък са оградени местата, където се развиват гръмотевични бури.
Подобни сателитни снимки са идеални за един по-общ и актуален анализ, без да се изчакват стандартните на различните метео служби.

събота, 17 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 18.09.11


Важи за периода от 18.09.11 06GMT до 19.09.11 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за З България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Във високите слоеве... геопотенциална долина над З Европа ще се придвижва на И; при земята... долина се прогнозира за района на З Балкани... слабо динамизирана ще бъде обстановката утре в нашата страна.
Нестабилност в слоя 0-1km и не толкова добре изразени зони на конвергенция се прогнозират за З части на България... средните стойности на Temp Lapse Rate 2000-4000m и липсата на вятърен срез ще ограничат потенциала на образувалите се конвективни клетки. Липсата на джет стрийм в средните и високи слоеве ще направи обстановката почти стационарна.

петък, 16 септември 2011 г.

Преследвачи на бури 2011: Трейлър



Излезе трейлърът за новия тв сезон на поредицата на Discovery Channel "Преследвачи на бури" (Storm Chasers). Първият епизод ще се излъчи на 25-ти септември по американската версия на канала. Както и се очакваше, акцентът за този сезон ще бъде върху рекордния outbreak на 27-ми април.

Гръмотевична буря над Ворбис, Германия - 11.09.11


С клипчето по-долу, нека си припомним, как изглеждаха типичните летни гръмотевични бури. Мястото е Германия, а преминаващ студен фронт бе причина за екстремно време на много други места.

четвъртък, 15 септември 2011 г.

Край на сезон 2011


15-ти септември е датата, на която нашият блог смята Сезона на бурите в България за приключил. От днес до 14-ти април 2012 година се спира с ежедневния мониторинг и прогнози ще бъдат правени само, когато ще има условия за развитие на гръмотевична дейност.

сряда, 14 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 14.09.11


Важи за периода от 14.09.11 06GMT до 15.09.11 06GMT

За днешния ден... под 50J MLCAPE... високи стойности на DCAPE и нулеви количества вода за изваляване предопределят поставяне на карта за под риск "Незначителен" в последния ден от сезона на бурите в България.

понеделник, 12 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 13.09.11


Важи за периода от 13.09.11 06GMT до 14.09.11 06GMT

Два дни преди края на сезона на гръмотевичните бури в България обстановката ще остане стабилна... до 300J MLCAPE... твърде минимална влажност и липса на динамика, твърдо определят поставяне на риск от гръмотевични бури, дори под "Незначителен".

неделя, 11 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 12.09.11



Важи за периода от 12.09.11 06GMT до 13.09.11 06GMT

Утре в крайните ЮЗ райони от страната ще се генерира до около 750 J/kg CAPE, подпомогната от 1700-2200 м. PLD индекс. В часовете след обяд ще се увеличи влажността на 700 hPa до над 70%, но за сметка на това в ниските и средни слоеве ще остане сравнително ниска. Ограничаващ фактор ще бъде и липсата на индекс за конвективен валеж. Съвсем малки количества вода за изваляване ще се установят за кратко, възможно е и облакообразуване, но валеж е твърде малко вероятен.

събота, 10 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 11.09.11


Важи за периода от 11.09.11 06GMT до 12.09.11 06GMT

И през утрешния ден погледите ще бъдат насочени главно към З Европа, където ще бъде концентирана най-сериозната нестабилност; към бреговете на Великобритания продължава да приближава екс-тропичната буря Katia, която все още е ураган от 1-ва категория.
За територията на България... отново никаква нестабилност, дори и за слоя 0-1km, не се прогнозира от модела. Вероятността за развитие на сериозна конвекция е твърде нищожна.

петък, 9 септември 2011 г.

Като екс-ураган Katia ще удари бреговете на Великобритания


Достигналият до 4-та категория ураган Katia, в момента продължава движението си на СЗ и убедително се е насочил към бреговете на Великобритания.
Геопотенциална ниска област на север и геопотенциална висока област на юг, осигуряват стабилен коридор на бившата тропична буря към Британия (изображението долу)


Британската метеослужба вече е издала предварително предупреждение за силен вятър и високи вълни. Дълбокият циклон ще е най-близко до Острова към нощта/ранните часове на понеделник.

Риск от гръмотевични бури за 10.09.11


Важи за периода от 10.09.11 06GMT до 11.09.11 06GMT

Стабилна атмосфера с ниски до средни количества влага в ниските и средни слоеве са очакванията за утре. Условията не загатват дори и за много локален характер на обстановката, което поставя плътно картата за риск под "Незначителен" за нашата страна.

четвъртък, 8 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 09.09.11



Важи за периода от 09.09.11 06GMT до 10.09.11 06GMT

През утрешният ден не се очакват гръмотевични бури. Слаба нестабилност може да възникне в някои западни части от страната, но поради липса на масов PLD индекс и други фактори, трудно би могла да се реализира. Привечер 0-1 км. шиърът ще достигне 15-18 м/сек за източните райони, което може да породи усилване на СЗ вятъра при земята.

сряда, 7 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 08.09.11



Важи за периода от 08.09.11 06GMT до 09.09.11 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за СИ България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

В източната половина от страната в следобедните часове ще има потенциал за освобождаване на известно количество нестабилност, като най-голям ще е за североизточните райони. В зона с риск "Незначителен" до 500 J/kg CAPE ще се съчетае с 32 единици Thompson Index, известни количества Convective Precipitation и до около 1250м. PLD индекс. Влажността в ниските и високи атмосферни слоеве ще е сравнително ниска, но на височина 850 hPa ще достига 85%, което ще внесе достатъчно влага за формирането и развитието на облаците. Ще се формират няколко конвективни клетки, като 1-2 от тях могат да бъдат по-добре организирани с нахлуващия 20kts 0-6 и 1-8km. шиър, а водата за изваляване, достигаща 12-14мм., ще бъде напълно достатъчна за конвективни извалявания.

вторник, 6 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 07.09.11


Важи за периода от 07.09.11 06GMT до 08.09.11 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за почти цялата територия на З България, Ц България и части от И България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Във високите слоеве... малка short-wave долина над ЮИ Части на Средиземно море ще продължи изнасянето си на И; при земята... студен фронт, разположен от Украйна до Ц части на Балканския п-ов, ще се изнася на И.
Нестабилност от 200-1000J CAPE, калкулиран в слоя 0-1km, ще се генерира в зоната с риск "Незначителен"... отново ще липсва динамика в обстановката... очаква се евентуалните гръмотевични бури да бъдат бавно подвижни.
Предвид водата за изваляване и бавно подвижните гръмотевични бури... очаква се на места да паднат по-силни/обилни валежи.
Equil Level Temp ще бъде в сравнително ниски стойности, което загатва за по-високо израстнали клетки... въпреки липсата на вятърен срез... твърде локална дребна градушка е вероятна.

понеделник, 5 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 06.09.11


Важи за периода от 06.09.11 06GMT до 07.09.11 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за З България и части от Ц България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Във високите слоеве... гребен над И половина на Европа... short-wave над Средиземно море, в районите на З Балкани и Ю Италия; при земята... обширен студен фронт от Скандинавието до З Балкани бавно ще се придвижва на И;
Нестабилност до 750J, сметната в слоя 0-1km, ще присъства предимно над З райони на България, повишавайки вниманието за утре. Обстановката ще бъде ниско динамизирана... наличието на вода за изваляване... зоните на конвергенция в районите с риск "Незначителен", поставят като водещ за утре акцент конвективният валеж (на първо място) и гръмотевичната дейност.
Валежи, в по-голямата си част конвективни, извън зоната с риск "Незначителен" са също вероятни с приближаване на края на прогнозирания период.

неделя, 4 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 05.09.11


Важи за периода от 05.09.11 06GMT до 06.09.11 06GMT

За отбелязване утре е събиране на известна нестабилност в слоя 0-1km в З райони на страната... предвид обстановката и условията, тази нестабилност трудно ще бъде реализирана в пълния й обем.
Конвективен валеж е твърде вероятен за З райони на България... локална гръмотевична дейност също не бива да бъде отписвана като явление.

събота, 3 септември 2011 г.

Новият сезон на Storm Chasers започва в края на септември


Днес стана ясно, че премиерата на риалити предаването Storm Chasers (Преследвачи на бури) ще бъде на 25-ти септември по американската версия на Discovery Channel. Най-вероятно и както обикновено, в България можем да чакаме новите епизоди чак догодина.
Акцентът за този сезон логично ще бъде върху невероятния април месец, през който станахме свидетели на нов Super Tornado Outbreak ден, когато бяха регистрирани, както близо 200 торнада, така и за съжаление около 300 смъртни случая.

Риск от гръмотевични бури за 04.09.11



Важи за периода от 04.09.11 06GMT до 05.09.11 06GMT

Утре атмосферата ще се стабилизира. Незначителни опити за освобождаване на около 75 J/kg CAPE са възможни за СИ България, но при липса на PLD индекс дори това е малко вероятно да се случи. Поради завишената приземна влажност - около 70% - водата за изваляване и облачни бази до 1200м., все пак над североизточните райони има шанс за облакообразуване и краткотраен конвективен дъжд. Гръмотевици са малко вероятни.


Силна градушка край Албасете, Испания - 01.09.11


Буря със силна градушка премина във ранните вечерни часове през района на Албасете и Мурсия. Причина за динамизиране на обстановката в този район на Европа бе хубав геопотенциален cut-off (картата отгоре).

Видео:




петък, 2 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 03.09.11


Важи за периода от 03.09.11 06GMT до 04.09.11 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за И България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Във високите слоеве... долина продължава изнасянето си на И... гребен заема Ц райони на Европа; при земята... долина се прогнозира за И райони на България.
През утрешния ден акцентът ще попадне върху И райони на България, където ще бъдат и по-сериозните стойности на CAPE... конвергенцията на влага... до 10m/s вятърен срез в слоя 0-6km се прогнозират за този район, фаворизирайки го за утре. Височината на нулевата Wet-bulb изотерма загатва за минимална и твърде локална вероятност за дребна градушка.
Конвективни валежи извън зоната, обозначена с риск "Незначителен", са също вероятни.

четвъртък, 1 септември 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 02.09.11


Важи за периода от 02.09.11 06GMT до 03.09.11 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за З България, части от Ц България и И България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Гепотенциална долина над С Европа ще продължи да се изнася на И; при земята... област от ниско налягане ще продължи движението си на И, позиционирайки се над Турция... слабо динамизирана ще бъде обстановката над България през утрешния ден, с предимно неорганизирани гръмотевични бури.
10m/s вятърен срез в слоя 0-6km ще преминава над страната... по-сериозен ще бъде потенциалът за развитие на гръмотевични бури над З и И райони... стойностите на MLCAPE в слоя 0-1km няма да позволят за по-сериозно развитие на конвективните клетки.
Главният акцент за утре ще бъде предимно за конвективни валежи с нарастваща вода за изваляване, с напредване на деня.