сряда, 30 ноември 2011 г.

Сезон на ураганите 2011: Обобщение за Атлантическия океан

За обобщение на приключилия на практика сезон на ураганите в Атлантика, мисля да използвам директно изображението, което виждате отгоре, изработено от Центъра за следене на ураганите към Националната метеослужба на САЩ.
Вижда се, че само една сериозна буря е успяла да мине в близост до И брегове на Америка, закачaйки и крайните СИ щати. Това е така коментираната буря Irene.
Друго, което веднага се набива на очи е, не малкият брой бури, които са поели към Северния Атлантик, към района на Европа, като не малка част от тези бури, оказаха влияние на времето на Стария континент.
За да бъдем максимално актуални, и в момента има актуална буря, която моделите прогнозират да достигне и навлезе на европейска територия (виж картата отдолу).

понеделник, 28 ноември 2011 г.

След норвежката буря Berit

Продължаваме с отразяването на екстремните събития, които предлага времето в северната половина на Европа в последните дни. В четвъртък направихме прогноза за тежка буря, заплашваща западните норвежки брегове. Бурята, именувана от норвежката метео служба като Berit, оправда очакванията, носейки силни вълни в акваторията, силен вятър (на места достигащ и минаващ 140км/ч) и наводнени крайбрежни райони. Има данни за една човешка жертва и ранени още няколко човека.
Снимки и видео от норвежката преса:




Кошмарна нощ за Балтийския регион

Дълбок циклон, придвижващ се в момента на ИСИ, премина тази нощ през района на балтийските държави с ураганни ветрове и дъжд. От полски любители прочетох, че такава буря скоро не са си спомняли. Има данни за ранени хора, прекъснато е електричеството на много домакинства. По първи данни поривите на вятъра се е движел между 100-120км/ч. Повече по темата от агенция "Фокус".
Талин. Връхлетялата през нощта в Естония буря остави без електричество 6500 домакинства, в цялата страна са спрени 440 подстанции, предаде ИТАР-ТАСС.
От енергийната компания „Еести енергия” съобщиха, че скоростта на вятъра в региона е 28 метра в секунда. Височината на вълните в Балтийско море достига четири метра, заради което са отменени много фериботни линии, в частност в направлението Талин-Хелзинки. В резултат на стихията един човек е ранен. Също така за втори път рухна главната коледна елха на страната, която бе поставена на централния площад в Талин.
Рига. В Латвия в резултат на силни ветрове без електричество останаха около 20 хиляди жители. Това съобщи говорителят на местната енергийна компания „Латвенерго” Ивита Бидере. Стихията също така принуди местните власти да ограничат корабоплаването в пристанищата Лиепая и Вентспилс, предаде ИТАР-ТАСС.
По информация на латвийските метеоролози през нощта в западната част на страната скоростта на вятъра е достигала 31 метра в секунда.
Варшава. Петима души са ранени, след като силни бури връхлетяха Полша. Около 380 000 души са останали без електричество. Бурният вятър е изкоренил десетки дървета, предаде агенция АПА .
Най-силно засегнати са северните райони на страната. Нанесени са щети на десетки къщи.
Спряно е движението на фериботите между Полша и Швеция, тъй като в района се очакват нови бури.
Вилнюс. Около 60 хиляди жители на Литва останаха без електричество заради ураганен вятър, който доведе до прекъсване на линиите за електрозахранване, съобщи Департаментът за противопожарна сигурност в балтийската република, цитиран от РИА Новости.
През нощта, когато бушуваше стихията, спасителите са били извиквани 108 пъти да премахват паднали дървета, най-много подобни сигнали имаше в Клайпедски окръг. По данни на спасителите няма пострадали в резултат на силния вятър. Не се е увеличил и средният брой на пожарите.

неделя, 27 ноември 2011 г.

Воден вихър край Рипосто, Италия - 23.11.11

Освен "топли" циклони, все още топлите води на Средиземно море и нахлуващите във височина по-студени въздушни маси, продължават да раждат водни вихри. Несуперклетъчен такъв бе забелязан през изминалата сряда край южния италиански град Рипосто. Явлението бе забелязано около 15 часа местно време.
Снимки:


Прогноза за зима 2011/2012 - Една истинска зима

Няколко дена преди начолото на декември нека се опитаме да направим прогноза за предстоящата зима. Едно такова начинание винаги е изпълнено с много трудности тьй като, както знаем, трудно може да се даде точна прогноза за повече от седмица. Но въпреки всичко, може да направим най-малкото обобщение на това какви са очакванията.
Общо взето зимата има голяма вероятност да бъде студена и снежна, особено месеците декември и януари, когато в по-голямата част от страната ще се образува трайна снежна покривка. Очакванията са да започне някъде между 10-ти и 20-ти декемви като до края на месеца ще остане студено и може да твърдим с голяма сигурност, че ни чакат снежна Коледа и Нова Година. Януари има голяма вероятност да е студен и снежен месец като по-меко време може да очакваме преди и по време на преминаването на циклоните, който ще носят съществени валежи. Февруари ще е по-мек от януари, но ще си бъде типично зимен месец със снеговалежи и студове, като към края има най-голяма вероятност за по-съществено затопляне и снеготопене, но вероятността за нов сняг през март остава.
Сигурно се чудите какво ми дава основание да давам прогноза за една такава доста сурова от съвременна гледна точка зима. Един фактор е циркулацията, която се формира в момента, а другия циркулацията, която беше до момента. Всичко това погледнато от историческа гледна точка ми дава основания да твърдя, че ни предстои сравнително сурова зима, каквато не сме имали от поне 10 години насам. Прогноза за такъв тип зима дава и американския модел за климатично прогнозиране - CFS, както и сайтът www.аccuweather.com
CFS предвижда силно изразена студена меридионална циркулация през по-голямата част от зимните месеци, което би означавало студено време и формиране на снежни циклони като тези:
20 декември 2011
8 януари 2012.

Към всяка прогноза обаче трябва да подхождаме със скептично око, защото бъдещето не е нещо ясно и предрешено. И най-малката промяна в някои от атмосферните компоненти сега може да доведе до коренна промяна на времето след месец, два. А ако зимата излезе топла и/или суха - толкова по-зле за този, който е направил противоположната прогноза. Историята познава не един или два случая, в които действителността е правила за смях дори и най-добрите професионални метереолози, а какво остава за нас любителите.


събота, 26 ноември 2011 г.

Тропическа буря в Арабско море, дъжд за Пакистан

Изключвайки силния ураган Kenneth (в момента обикновена тропическа буря) в Източния Пасифик, след затихване на процесите в Атлантическия океан, тропическите райони станаха доста "лениви". За началото на идващата седмица моделът GFS прогнозира промяна на статуквото, загатвайки я с това смущение във височина (виж картата отгоре). Вортисити индексът на картата за 500hPa е с максимални стойности, което е знак за силни вертикални и циклонални движения. Образувалият се при земята циклон ще се развива в зона с висок вятърен срез и агресивна заобикаляща сред със сух въздух, което от своя страна ще попречи на бурята да се превърне в Силен тропически циклон (еквивалента на ураган и тайфун в този район на Земята). На картата отгоре се виждат, изградените мощни геопотенциални гребени пред и зад зоната с максимален вортисити, което от своя страна ще насочи тропическата буря на север, за момента към района на Пакистан. Основната опасност за бреговите райони ще бъдат наводнителните валежи и по-малко силните ветрове.

Обилна градоносна буря над Северен Кипър - 19.11.11

В ранните часове на 19.11 буря с обилен валеж от дребна градушка е връхлетяла турските райони на Кипър. Образувалата покривка от ледени зърна, на места е стигала до 30см. Пораженията върху земеделските земи и овощните градини са големи, а местни жители първоначално помислили, че е валяло сняг.
В разчистването на ледената маса са се включили и пожарникарски служби.

четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Тежка буря заплашва норвежките брегове

Нов изключително дълбок циклон се зароди в Северния Атлантик и отново ще носи опасност за райони от Европа. Бурята в момента се намира ЮИ от Исландия и от анализа на Британската метео служба от 12 ГМТ налягането в центъра е било 954hPa. Циклонът ще се придвижва на СИ, минавайки покрай норвежките брегове и носейки за там опасност от ураганен вятър, високи вълни и обилни валежи. Моделът GFS в последното си обновление прогнозира засилване на циклона в първите часове на утрешния ден, с налягане в центъра от 938hPa (и под 482dam геопотенциална височина).
Продължаваме да следим тази буря и при получаване на интересни новини, ще бъдете информирани.

Времето в Европа

В близките дни предстои съществена промяна на циркулацията в Европа. Започналото вече активизиране на атлантическите циклони ще доведе до разрушаване на руския антициклон, който вече повече от месец влияе на времето у нас, а и в цяла Европа, носейки сух студ. В резултат над Северна Европа ще се установи класическа зонална циркулация - бързо движещи се от запад на изток циклони, носещи динамично време и преобладаващо наднормени температури. Много характерно за зоналната циркулация е преобладаващо праволинейната линия на полярния фронт, успоредна на паралелите (черната линия на снимката). За съжаление, България ще остане в периферията на активните процеси в Европа, отново под влиянието на антициклон, но вече не руски, а азорски. Времето в планините ще бъде слънчево и много топло, а в равнините ще има условия за трайни мъгли и ще остане по-студено.
Изгледите са зоналната циркулация в Европа да продължи поне през следващите 5 дни. България ще остане под влиянието на антициклон за неопределено време, засега няма изгледи за валежи и истинско начало на зимата (сняг) у нас.

неделя, 20 ноември 2011 г.

Алея на торнадата: Малко статистика

В блога и друг път сме говорили за Алеята на торнадата в САЩ (може би най-известното място в света с голям интензитет на този вид стихии) и по-точно, дали границите на тази въображаема Алея не се променят. Затова ще хвърлим поглед върху картите по-долу, изготвени от Националната метео служба на САЩ (NWS).
Когато говорим за подобна статистика, по-правилно е да използваме осреднени данни за определена площ, за да избегнем по този начин различната големина на щатите в Америка. Точно по тази методика е съставена картата отгоре с бройка на торнадата за площ от 10 000мили/м2 в периода от 2001-2010 година. Добре се вижда едно леко разширение на Алеята в посока изток, като особен интензитет се забелязва в т.нар. Долина Дикси (Dixie Alley), район сключен между реките Мисисипи и Тенеси. Торнадата там в последните години се характеризират с голямата си сила и дългия път, който изминават, преди да се разпаднат. Казвам "в последните години", тъй като това са мои лични наблюдения и не съм достатъчно запознат с подобна информация за по-дълъг период от време. Разбира се, "традиционната" Алея се запазва, като щатът Тексас, заради неговата големина, е щатът в Америка с най-много торнада средно на година (150 броя) за периода 1981-2010 година (пак по данни на NWS).
Завършваме със статистика за тази историческа 2011-та година, в която бяха счупени почти всички рекорди, които можеха да се счупят. Тази карта отгоре потвърждава добре за казаното до тук. Вижда се добре за страхотния интензитет, сила на торнадата и дългия път, който са изминали в Долина Дикси.



петък, 18 ноември 2011 г.

Тропична буря и в С Атлантик?


След като преди време писахме за рядко срещаното явление, буря с характеристики на тропична буря, в Средиземно море, подобно явление изглежда, че ще имаме и в европейската акватория на Атлантика. За това загатна обновлението на GFS от 6ГМТ, а обновлението от 12ГМТ го затвърди.
На приложените прогностични карти добре се вижда циклонът за който говорим, както и неговото топло ядро - едно от нещата, които характеризират тропичните бури.

сряда, 16 ноември 2011 г.

Северна Африка: сняг, дъжд и гръмотевични бури

Геопотенциален cut-off ще покаже почти всичко от времето в северните райони на Африка. “Забивайки” се в западните брегове на континента и носейки необходимия джоб студен въздух, Атласките планини с тяхната височина, ще бъдат подходящо място за снеговалежи. Прогресирайки на И, тази ниска област във високите и средни слоеве ще бъде причина за валежи от дъжд в Алжир; бреговите райони там, както и тези на Тунис, ще са с шанс за развитие на гръмотевични бури.

понеделник, 14 ноември 2011 г.

Едра градушка над Писоеш, Португалия - 13.11.11

Едра градушка удари в неделния ден архитектурното градче Писоеш, намиращо се в Португалия. Именно в този регион на Европа имаше най-подходящи условия за развитие на по-дълбока конвекция. Смъкването на нулевата изотерма, както и по-силните възходящи движения (виж картите отгоре) са били добра предпоставка за възникване на подобно екстремно явление.

събота, 12 ноември 2011 г.

Ад чака райони от С Европа

След като буря с характеристики на ураган от 4-та категория удари Аляска, подобно бедствие заплашва и крайните северни райони на Европа в самото начало на седмицата. От няколко дни моделите прогнозират циклон с налягане около и малко над 960hPa, който ще бъде причина за ураганни ветрове, големи вълни и снежни вихрушки. Районите под наблюдение ще бъдат северните области от Норвегия, Швеция, Финландия и Русия, както и прилежащата им акватория.
Циклонът ще отслабва, придвижвайки се на юг.

четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Към този момент: Обстановката в Европа

Това е актуалната обстановка в Европа в момента.
Промените в България вече започнаха, като добре се вижда, че линията на спускащата се студена маса, вече преминава и през България. Както вече споменахме, застудяването при нас ще продължи, усещайки първия полъх на зимата. Още по на изток има и снеговалежи.
Поглеждайки към Ц Европа ясно се различават районите с мъгли, обозначени със сива зона.
З от Атлантическото крайбрежие на Стария континент отново имаме дълбоки области от ниско налягане. На картата е обозначена една от тях, носейки обилни валежи със силни ветрове.
Друга област от Европа, заслужаваща отбелязване е тази, обозначена с жълто, в която има развитие на гръмотевична дейност.

сряда, 9 ноември 2011 г.

Снежен ураган връхлита Аляска

Очаква се днес през Аляска да премине снежен циклон, чието атмосфернo налягане в центъра е като на ураган от 4-та степен. Историческата буря ще породи разрушителни ветрове, виелици, огромни вълни и наводнения в пристанищните райони. Очаква се да връхлети брега на Аляска със скорост на вятъра от около 130 км/час и с вълни надхвърлящи 10 метра.
Ето как изглежда на метеoрологичната карта:

И на спътниковата снимка:

Видео от Снежния ураган:

Времето у нас: Първо зимно включване



Днес времето у нас беше топло и слънево в по-голямата част от страната. Но още утре от североизток ще проникне по-студен въздух и температурите ще се понижат чувствително, до 7-12 градуса. В петък, събота и неделя застудяването ще продължи и максималните температури ще паднат до почти януарски стойности - между 2 и 7 градуса, в някои североизточни райони няма да превишат и 0 градуса. Минималните също ще се понижат съществено и ще са между -6 и -1 градуса, в отделни райони и до -10. Поради естеството на застудяването, по източната периферия на мощен антициклон, валежи се очакват само по планините, предимно слаби. Най-голяма вероятност за валежи има по самото нахлуване, през нощта на четвъртък срещу петък, както и в неделя, когато към страната ще се спусне нова, още по-студена порция въздух. На картата с валежите се виждат доста по-съществените валежи на акваторията на Черно море в неделя и понеделник, което означава също и повишена вероятност за валежи по крайбрежието ни, най-вече по южния участък. Температурите ще са достатъчно ниски за сняг почти навсялъде.
Студът ще продължи и през първите дни на новата седмица. Около четвъртък се очаква слабо затопляне.

Есенен старт на сезона в щатите, екстремен ден за Оклахома

Есенното активизиране на Сезона на бурите в САЩ по-скоро приличаше на типична обстановка от март/април. В щата Оклахома динамиката бе доста голяма, с много образували се суперклетки и няколко репорта за торнадо и едра градушка. Едно от запомнящите се неща от този ден беше торнадото край град Типтън, фотографирано и филмирано от доста чейзъри (преследвачи на бури). Снимките и видеата, които ви предлагам, са направени от известните екстремни метеоролози Рийд Тимър, Тони Лаубах, Джоел Тейлър, Тейлър Константини и Анди Габриелсън.
Снимки:










Видео:






И накрая малко радарни изображения. На първото забележете суперклетката, И от град Алтус. Именно тя е произвела торнадото, за което говорихме.
Второто изображение е интересно с виждащата се на нея шквалова линия, с вградени в нея ниски суперклетки, не класически тип. Поради това замаскиране, подобни шквалови линии могат да бъдат много опасни и непредвидими.


вторник, 8 ноември 2011 г.

Тропическа буря в Европа!

Със старта на втория Сезон на бурите в САЩ, времето в Европа също не остана назад, доставяйки ни тропическа буря в Средиземно море! Въпреки че сме далеч от този пояс, бурята, която все още е активна в З райони на Средиземноморието, има всички характеристики на такава.
Събрал съм две сателитни снимки (едната от нощта, другата от преди малко) на които добре се вижда, доброто завихряне и концентрацията на конвекция около ясно изразения център.
На прогностичните карти също добре се виждат характеристиките за тропични бури, започвайки от завихрянето на ветровете, валежите и завършим най-вече с карта за температурата на произволна височина, която добре показва топлия характер на бурята, с което тропичните бури се отличават.
Наистина сравнително рядко явление по нашите ширини, но не и несрещано досега.

Прогностични карти
Вятър:

Валеж:


Температура:

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Мини Сезон на бурите в САЩ започва днес

Всичко е налице днес за началото на мини сезона на бурите в САЩ, наричан още и Втори сезон. Под особено внимание са Тексас и Оклахома (виж картата отгоре). Джет стрийм в ниските слоеве ще се смеси с джет стрийм във високите слоеве, носейки потенциал за гръмотевични бури, силни ветрове и торнада.

неделя, 6 ноември 2011 г.

Изглед за България и Европа през предстоящата работна седмица

В края на неделния ден ще направим една обобщена прогноза за предстоящата работна седмица, както за България, така и Европа.
В България стабилното време ще се запази, като в началото ще бъде сравнително топло, но към края на разглеждания период ще настъпи застудяване, вследствие на спускащ се от СИ студен въздух.
Снеговалежи ще преобладават в И краища на континента. Отново валежи, но от дъжд, ще има в другия край на Европа, главно по западните брегови райони. Времето там ще се определя от области на ниско налягане, докато почти цялата останала територия на Стария континент - от област на високо налягане. Попадайки в З периферия на антициклона, много места от Ю и Ц Европа ще се наслаждават на топли/нормални за сезона температури. Спускащият се студ в И периферия на антициклона, областта на ниско налягане около И край на Черно море, ще са причините за снеговалежи в споменатите по-горе райони.

Усложнената обстановка в Италия се запазва и днес


Темата с тежките наводнения в Италия е водеща в последните дни, затова отново ще акцентираме на нея. За съжаление, условията тази обстановка да продължи и днес се запазват, виждайки отново благоприятния пренос на по-топли и влажни маси (виж картите за приземния вятър и джет стрийма на 850hPa отгоре). Гръмотевични бури с обилни извалявани вече ще имаме, освен на територията на Италия, но и в Адриатическия залив, както и по бреговете на лежащите там Балкански държави.
Под текста е представена актуална сателитна снимка от коментирания регион, като в жълто е обозначена зоната под наблюдение, характеризирана от гръмотевични бури и валежи.