събота, 7 април 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 08.04.12


Важи за периода от 08.04.12 06GMT до 09.04.12 06GMT

Риск “Нисък” се поставя за ЦЮ България и ЮИ България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна градушка.

Риск “Незначителен” се поставя за Ю България, И България и ЦС България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и временни силни пориви на вятъра.


Моментните анализи показват височинна долина, разположена от С Европа до районът на Средиземно море на Ю... прогресирайки бавно на И ще динамизира районите от Балканския п-ов; при земята... УКМО прогнозира област от ниско налягане над И Балкани... свързан с нея СФ ще прогресира на И, засягайки и България.

След преминаването на СФ се очаква рязко застудяване и локално силни пориви на вятъра. СФ прогресирайки... с натрупаната нестабилност от дневната топлина, ще се образуват гръмотевични бури, като моделите фаворизират най-вече Ю райони от страната. Прибавяйки очакваните 15-20м/с вятърен срез... ако голяма част от прогнозираната нестабилност бъде реализирана... взимайки предвид и височината на нулевата изотерма, дребна градушка не бива да бъде изключвана в районите оградени от НСК зоната.

Възможността на места да паднат по-сериозни количества валеж, не бива да бъде отхвърляна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар