понеделник, 16 април 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 17.04.12


/последна промяна: 16.04.12 23:54/

Важи за периода от 17.04.12 06GMT до 18.04.12 06GMT

Риск “Нисък” се поставя за И България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна/малка градушка.

Риск “Нисък” се поставя за ЮЗ България главно за гръмотевична дейност, дребна градушка и конвективен валеж.

Риск “Незначителен” се поставя за цялата територия България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и възможна твърде локална дребна градушка.


Многоцентрова област от ниско налягане се разпростира над И райони от континента, достигайки до Средиземно море... фронтална област, свързана с нея, ще бъде представена от няколко стотин джаула конвективна потенциална енергия;
Във височина... долина над Средиземно море, вълнови смущения над И Балкани... ще реализират генерираната нестабилност за коментираните райони.
Европейският модел и GFS загатват за събиране на няколко стотин джаула CAPE над И райони на страната, фаворизирайки ги за по-организирани и устойчиви гръм бури. Всичко това ще бъде подкрепено от вятърен срез в слоя 0-6км със стойности от 20-30м/сек... локални бури със суперклетъчен характер не бива да бъдат изключвани; предвид височината на нулевата изотерма... градоносен валеж е много вероятен с размер на места до малък (грах, маслина).
ЮЗ България... по-малка нестабилност, изразена в конвективна потенциална енергия, се прогнозира за тези райони, но предвид динамиката, градоносен валеж е също вероятен.
Зоната с риск “Незначителен”... към момента тази зона изглежда ще бъде представена от бури не толкова добре организирани, с водещо явление гръм дейност и конв валеж; локална дребна градушка също е вероятна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар