вторник, 24 април 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 25.04.12


Важи за периода от 25.04.12 06GMT до 26.04.12 06GMT

Риск "Среден" се поставя за част от С България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и възможност за едра градушка.

Риск “Нисък” се поставя за СЗ и С България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна градушка.

Риск “Незначителен” се поставя за З, ЮЗ, Ц и СИ България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Много добре изградена височинна долина ще премине през страната ни през утрешния ден. Свързаните с нея ветрове ще надвишават 30 м/с както на 300, така и на височина 500 hPa. Ще присъства също и джет на по-ниските нива особено в зона с риск "Среден". Всичко това ще причини необходимите вертикални движения и нестабилност от порядъка на 700-1000 J/kg MLCAPE.
В зона с риск "Среден" около 1000 J/kg MLCAPE ще си кооперират с 20 м/с DLS, 20 м/с 1-6км. шиър, както и известно количество 0-1км. шиър. PLD индексът ще надвишава 2500м., а Supercell Composite и Tornado параметрите отчитат четири единици за този район. Очаква се смущението да премине в около и следобедните часове, когато слънчевото греене е най-силно, което ще помогне на конвекцията да се реализира максимално добре. Зараждането на бурите ще бъде експлозивно, движението им бързо в посока И-СИ. Конвективните клетки ще бъдат много добре организирани, като е вероятна появата на буря с ротиращ ъпдрафт - суперклетка, придружена от характерните за нея явления като интензивна гр. дейност, силни ветрове и възможност за едра градушка.
В зона с риск "Нисък" ще има по-малко нестабилност - около 500-700 J/kg MLCAPE и по-саби стойности на PLD индекс, шиър и особено занижаване на Mixing Ratio. Въпреки това не трябва да се изключва възможността за по-организирана буря, придружена от дребна градушка.
В зона с риск "Незначителен" ще има най-слаба адвекция на влага, слаба нестабилност и ниски стойности на Precipitable Water, като зародилите се в тази зона бури ще бъдат неорганизирани и краткоживущи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар