петък, 13 април 2012 г.

Екстремен и потенциално опасен уикенд в САЩ

Луд се очертава да бъде уикендът в Щатите, след като сърцето на Алеята на торнадата, а именно Южните равнини, ще напомнят за себе си. Преди време коментирахме, че толкова рано през годината много рядко SPC издава риск HIGH, а сега сме свидетели не нещо, което малко хора си спомнят - издаване на риск HIGH почти 48 часа преди очаквана обстановка! Това веднага трябва да ни подскаже, че съботният ден в Америка ще бъде доста екстремен и едва ли ще ви се иска точно този ден, да се намирате там.
Какво показват самите карти и защо SPC издаде толкова рано тази най-висока степен на предупреждение. От няколко дни моделите (GFS и NAM) са консолидирани и твърдо прогнозират силен джет стрийм на 500хПа за събота, което ще зареди със солидна “инжекция” енергия нестабилността в Южните равнини и по-точно Оклахома и Канзас. Всичко това е подхранено от силен поток на 850хПа, така важен при образуването на силни гръмотевични бури и торнада. Задържането на високите стойности на ветровете на 500хПа и 850хПа в предните дни, според мен е накарало метеоролозите в SPC да не изчакват повече, очаквайки тези стойности да се запазят до коментирания ден, издавайки толкова ранно предупреждение за живущите там.
Цялата обстановка се допълва от високи температури на оросяване + високи стойности на приземния mixing ratio (съотношение грам водна пара към килограм сух въздух), което загатва за зареден с нестабилност и влага приземен слой, което от своя страна ще доведе до така необходимите ниски бази на облаците за образуване на торнада.
Нямайте съмнение, че всичко най-интересно с очакваната обстановка, ще бъде отразено, както на стената ни във фейсбук, така и в блога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар