събота, 5 май 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 05.05.12


Важи за периода от 05.05.12 06GMT до 06.05.12 06GMT

Риск “Нисък” се поставя за Ц България и И България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и малка по размер градушка.

Риск “Незначителен” се поставя за ЮЗ България, Ц България и И България главно за конвективен валеж, гръмотевична дейност и изолирана дребна по размер градушка.

Моментната сателитна снимка показва активна гръм дейност в много части от Европа, включително и Балканския п-ов... многоцентрова приземна област от ниско налягане обхваща почти цялата територия на континента; във височина... късовълново смущение се прогнозира за И части на Балканския п-ов.
Отново нестабилност, приближаваща до около 1000 джаула/кг, ще бъде генерирана от дневната топлина през днешния ден... взаимодействайки със смущение във височина и фронтална приземна зона... условия за образуване на гръм бури ще има най-вече над З и И части от страната. Моделите отново не прогнозират вятърен срез... базите на бурите ще бъдат сравнително високи... всичко това ни кара да изключим крайни опасни явления, но градушка с големина до маслина, локално на места, е вероятна да бъде включена във валежите. Някои от пулсиращите е бури е възможно да доведе до изолирани по-силни конв извалявания.
СЗ България, части от Ц България... тези места попадат под риск НЗЧТ, но локални конв валежи са вероятни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар