неделя, 6 май 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 07.05.12


Важи за периода от 07.05.12 06GMT до 08.05.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за СЗ, части от С и И България за интензивен конвективен валеж, гръмотевична дейност и градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за останалата чат от страната за конвективен валеж и гръмотевична дейност.

Височинно атмосферно смущение или shortwave ще засегне утре главно северозападните части от страната, усилвайки вертикалните движения с раздвижването на въздушните маси. Смущението ще бъде комбинирано с плитка депресия, обхващаща цяла България а в следобедните и вечерните часве ще се изгради добре дефинирана приземна долина.
В зона с риск "Нисък" до 20 м/с DLS ще с прсича с 500-700 J/kg MLCAPE, като локално могат да възникнат 1-2 добре организирани бури, придружени със силен вятър, пороен дъжд и дребна до средна по размер градушка. Ще присъстват SC и Tornado параметри.
Над И България има възможност за генериране на висока нестабилност от порядъка на 1500 J/kg MLCAPE, което ще спосбства за бурна конвекция, донякъде ограничена от по-ниските стойности на влажност във височина. Бавноподвижните бури там ще предполагат локални интензивни извалявания, а високата нестабилност и градушка.
Повечето от условята се запазват и във вечерно-нощните часове, когато през страната ще премине по-богат на влага парцел. Твърде вероятни са нощни превалявания и гъмотевични бури.
В зона с риск "Незначителен" са вероятни краткоживущи единични клетки и локални извалявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар