четвъртък, 10 май 2012 г.

Фуниевиден облак над с. Лесново - 09.05.12

Днес получихме интересни кадри на фуниевиден облак, заснет над с. Лесново на около 20км. източно от София. Снимките са направени в 15:21ч., когато започна бурно конвективно развитие. Фунията се е формирала бързо и се е разпаднала след 4-5 мин., като не е успяла да докосне земята.
Този тип вихър обикновено е свързан с несуперклетъчна облачност, като при земята задължително трябва да присъстват сравнително малки по площ завихряния на въздуха, наречени мизоциклони. Когато един от тези мизоциклони се усили достатъчно и съвпадне с ъпдрафта на бурята, то той бива разтеглен по вертикала и евентуално формира частично или напълно изградена кондензационна фуния - земен или съответно воден вихър. Разликата със суперклетъчното торнадо е най-вече в механизма на изграждане, при него изграждането е от облака към земята, а при вихъра - от земята към облака. Също така силата на тези вихрушки отстъпва до голяма степен от тази на торнадото.




Следните снимки са заснети от с. Нови хан малко след появата на фунията, с изглед към Лесново. Прави впечатление мощното развитие и високата плътност на облаците. От тази буря паднаха пороен дъжд и дребна градушка.





Мощно развитие се наблюдаваше и към с. Вакарел.












2 коментара:

  1. Анонимен10/5/12 13:19

    Страхотно се е получило ,много интересен е този фуниевиден облак ,като вихрушка е!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, това е началният стадии на вихрушката. Някъде под фунията при земята със сигурност е имало малко по размер, да речем 1-2 метра, концентрирано завихряне със скорост 60-80 км/ч.

    ОтговорИзтриване