сряда, 16 май 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 17.05.12


Важи за периода от 17.05.12 06GMT до 18.05.12 06GMT

Риск “Нисък” се поставя за части от З България, части от Ц България и части от И България главно за по-обилни конвективни/неконвективни валежи, гръмотевична дейност и малък шанс за дребна градушка.

Риск “Незначителен” се поставя за цялата територия на България с изключение на крайните СЗ райони главно за по-обилни конвективни/неконвективни валежи и изолирана гръмотевична дейност.


И през утрешния ден И половина на континента ще остане главно под влиянието на многоцентрова област от ниско налягане... един от тези центрове се прогнозира за района на Егейско море, оказвайки влияние на времето в България; във височина... cut-off област ще прогресира през Средиземно море/Ю Балкани на И.
Главният акцент за утрешния ден ще падне върху очакваните валежи; с много ниските стойности на Omega 700hPa, зоните с конвергенция на влага, ниските бази, прогнозирани от моделите, ни карат да очакваме локално да паднат по-сериозни валежи, с оглед на условията за добро изваляване. В зоната с риск НСК се прогнозира и до няколко стотин джаула конв потенциална енергия, като там ще бъдат условията за по-организирана гръм дейност... изолирана дребна градушка не бива да бъде изключвана.
Зоната с риск НЗЧТ... тук не бива да бъде изключвана напълно условията за по-обилни конв/неконв валежи, но почти ще липсва сериозна нестабилност... по-голяма част от валежите има вероятност да бъдат обложни в по-голямата част от срока на прогнозата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар