четвъртък, 17 май 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 18.05.12


Важи за периода от 18.05.12 06GMT до 19.05.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за крайните югоизточни райони на страната близо до Черно море за обилни валежи през нощта срещу събота.

Риск "Незначителен" се поставя в зоната, ограждаща района с риск "Нисък", за същите явления.


Утре през деня времето ще бъде спокойно. Циклонът, който донесе лошото време днес, ще се изнесе на югоизток. След пладне около планините ще се развият купести облаци, от които е възможно да превали, но като цяло без сериозни конвективни явления. По-сериозни такива се очакват на югоизток от страната, в района на европейска Турция. Поради посоката на движение на въздушните маси във височина е възможно крайните югоизточни райони да бъдат засегнати от останките на тези бури, които обаче няма да донесат опасно време.

През нощта срещу събота циклонът ще завие на североизток и в тилната му част над югоизточните части на страната ще нахлуе влажен и топъл въздух откъм морето. Ще се генерира и нестабилност от порядъка на 200-500J/kg MLCAPE в комбинация с до 20м/с DLS. Освен това количествата вода за изваляване ще са много големи, особено в зоната с риск "Нисък". Вертикалните движения, породени от циклона, ще помогнат потенциала на обстановката да се реализира. Условията за интензивни валежи ще останат и в съботния ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар