понеделник, 21 май 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 22.05.12


Важи за периода от 22.05.12 06GMT до 23.05.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за западна България за интензивни конвективни валежи, гръмотевична дейност, градушка и силни пориви на вятъра.

Риск "Незначителен" се поставя за почти цялата останала част на страната без крайните североизточни райони за същите явления.


Утре през страната ще премине бърз студен фронт. Под негово влияние ще се генерира нестабилност между 500 и 1000J/kg MLCAPE, която ще се пресече с умерен срез на вятъра (15-20m/s DLS & ~10m/s LLS). Бурите ще са добре организирани, но поради голямата динамика и бързото си движение ще са краткотрайни. Има условия за възникването на шквалова линия и малък шанс за изолирани суперклетки. Бурите ще носят със себе си опасност от локални интензивни валежи и силни ветрове. Немалка е и опасността от градушки, особено в северозападните райони, където нестабилността и влажността ще са най-големи, при това в комбинация с нахлуване на много студена въздушна маса във височина (под -20 градуса на 500хпа). Не е изключена и появата на едра градушка ( >орех). Началото на явленията в западните райони ще е около обяд, но фронтът бързо ще се изнася на изток и бурите ще приключат за няколко часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар