събота, 30 юни 2012 г.

Дълго живуща гръмотевична система в САЩ, 1млн домакинства без ток - 29.06.12

Отново използваме акцент от стената ни във фейсбук, за да развием темата. Мощна и обширна гръмотевична система, наречена bow echo, заради начина, по който изглежда на радара, измина близо 600 мили и остави милион домакинства без електричество.
Накратко, какво представлява този вид гръмотевична система. Това е система от бури, характеризираща се със силен низходящ поток, със способност да държат за по-дълъг период от време висока скорост на конвективните ветрове. Това е и водещото явление тук. Заради мощта на низходящия поток, при срещата му със земната повърхност, малко пред самата система се образува т.нар. gust front, а на радарното изображение отгоре съм обозначил неговото местоположение. Възможни, макар и рядко, са явления като вертикални вихри, наречени gustnado.
И да продължим сухата статистика, прилагам графиката отдолу, изготвена от Националната метео служба на САЩ. По данни към момента, имаме над 500 репорта за силен вятър, 41 за градушка и 2 за торнадо. Към щетите по електропреносната мрежа прибавяме и множеството материални, причинени от съборени дървета.

В малко по-дългото видео може да видите, какви са били вчера условията в щата Охайо:

Няма коментари:

Публикуване на коментар