понеделник, 11 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 11.06.12



Важи за периода от 11.06.12 09GMT до 12.06.12 06GMT

Риск "Среден" се поставя за малка зона в северозападна България главно за градушка, интензивни конвективни валежи, силни пориви на вятъра и гръмотевична дейност.

Риск "Нисък" се поставя за останалата част на северозападна България за същите явления, които ще са по-петнисти.

Риск "Незначителен" се поставя за западна и централна България главно за конвективен валеж, дребна градушка и гръмотевична дейност.


Днес през страната ще преминава размит студен фронт, който ще засегне най-вече западните и централните райони. Най-интересни ще са условията в северозападните райони, както личи и от разпределението на рисковете. Очаква се 1500+ J/kg MLCAPE да се пресече с до 20м/с DLS в комбинация с много висока приземна влажност. Стойностите на водата за изваляване също ще бъдат добри. Влажността в средната атмосфера обаче ще е със средни стойности, не повече от 60-70% за нивата 850-700хпа, освен това вертикалните движения на 500 и 700хпа няма да са много силни и възходящи. Поради това конвективните клетки няма да са масови и явленията ще са много петнисти. Но образувалите се бури ще носят голяма опасност от екстремно време. Поради големите стойности на вятърния срез и storm relative helicity се очаква някои бури да са суперклетъчни, носейки голяма опасност главно от градушка, пороен дъжд и силен вятър. Очаква се и интензивна гръмотевична дейност. Образуването на шквалова линия не се очаква, бурите ще засегнат малка площ, но опасността, която ще носят със себе си оправдава слагането на риск "Среден" за опасно време. В зоната с риск "Нисък" са възможни същите явления като в тази с риск "Среден", само че там петнистостта ще е още по-голяма. В зоната с риск "Незначителен" явленията ще са по-слаби и отново, доста петнисти, но локални интензивни валежи и градушки не са изключени, особено в планинските райони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар