вторник, 12 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 13.06.12


Важи за периода от 13.06.12 06GMT до 14.06.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за Централна Северна България главно за гръмотевична дейност, силен конвективен валеж и градушка.

Риск "Незначителен" се поставя над по-голямата част от Източна България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и вероятност за дребна градушка.

Утре в следобедните часове над част от И България ще се освободи голяма нестабилност - над 2000 J/kg MLCAPE. Джетстрийм, свързан с висока долина, ще присъства основно над С България и ще е причина за наличието на 15 м/с шиър в ниските и средни слоеве на тропосферата. В зона с риск "Нисък" ще присъства до 200 m2/s2 SREH, сравнително силен SC, както и слаб Tornado параметър. Възможен е незначителен CIN, който лесно ще бъде пробит от конвекцията и дори може да спомогне за интензифицирането й. Тези условия ще благоприятстват за възникване и развитие на 1-2 добре организирани бури в района, които по-късно през деня и вечерта има голяма вероятност да се разгърнат в по-голяма буреносна система. Част от нестабилността и наличната вода за изваляване ще се запазят и през нощта, като вече по-слаби бури са възможни в зона с риск "Незначителен".

Няма коментари:

Публикуване на коментар