събота, 23 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 23.06.12


Важи за периода от 23.06.12 06GMT до 24.06.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за северозападните райони и планините на западна България главно за конвективен валеж, гръмотевична дейност и градушка.

Утре страната ще остане под влияние на висок гребен, който обаче постепенно ще се руши. При земя ще се образува слаба долина с ос, минаваща през северозападните райони, но налягането ще остане сравнително високо, макар и с тенденция към понижение. В зоната с риск се очаква генерирането на нестабилност 1000-1500 J/kg MLCAPE. Влажността в ниската и средна атмосфера ще се повиши, количеството вода за изваляване ще бъде умерено. Очаква се развитието на някои бури, най-вече до планините, но също и в западната Дунавска равнина. Те ще са сравнително слабо организирани и краткоживущи поради почти пълната липса на вятърен срез и слабата динамика в атмосферата. Обаче все пак са възможни локални значителни валежи, както и градушки, поради високата нестабилност и ниските стойности на EL температурата. Поради все още високото налягане при земя и баричния гребен във височина се очаква бурите да са на малко места, затова и слагаме само риск "Незначителен".
Голямо количество нестабилност ще се генерира и над североизточните райони, локално над
2000 J/kg MLCAPE, но там вероятността за бури е още по-малка, заради ниската влажност в средната атмосфера. Затова там не слагаме риск.

Няма коментари:

Публикуване на коментар