събота, 23 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 24.06.12


Важи за периода от 24.06.12 06GMT до 25.06.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за ЮЗ, З, СЗ и част от С България главно за гръмотевична дейност, интензивни локални валежи и градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за останалата част от страната за гръмотевична дейност, конвективен валеж и възможност за дребна градушка.

Утре предимно западната част от страната ще попада под влиянието на слабоизразена висока долина, която ще е достатъчна за раздвижването на атмосферата, особено на височина 300 hPa с ветрове около 20 м/с. Заедно с това ще се адвектира влажен въздух и в комбинация с MLCAPE до 2000 J/kg, ще се създаде подходяща обстановка за гръмотевични бури. Фаворитната зона за зараждане и развитие на по-организирани дългоживущи клетки е СЗ България, където височинните ветрове ще са най-изразени, ще присъстват 0-6 и 1-8 км. вятърен срез до 10 м/с, както и слаби SC и Tornado параметри. Забелязва се силен Mixing Ratio индекс, облачните бази ще бъдат на около 1000 м. височина. В тази част са твърде вероятни градушки. ЮЗ част от зона с риск "Нисък" се обуславя с краткоживущи бури, все пак с потенциал за интензивен валеж.
В зона с риск "Незначителен" ще има по-малко нестабилност и влажност, облачните бази ще са високи. Очакват се малки по площ конвективни клетки с гръмотевици и краткотраен дъжд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар