сряда, 11 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 11.07.12

Важи за периода от 11.07.12 06GMT до 12.07.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за североизточните райони главно за обилен конвективен валеж, гръмотевична дейност и силни пориви на вятъра.

Утре страната ни ще бъде отново под влияние на гореща въздушна маса, но за разлика от днес влажността при земя ще се понижи. Това ще доведе до генериране на по-малко нестабилност като цяло. Това ще важи за цялата страна без крайните североизточни райони. Очаква се формирането на слаба приземна долина в тези райони, което ще доведе до приземна конвергенция. Ефектът ще се усилва от бризовата циркулация и дивергенцията във височина. Приземната абсолютна влажност в този район ще е много голяма, поради което се очаква и генерирането на значителна нестабилност - около и над 1500J/kg MLCAPE. Срезът на вятъра ще е нисък, под 10м/с DLS, но няма да липсва напълно, което в комбинация с високата нестабилност ще означава условия за по-организирани бури. Формиралите се бури ще носят опасност от обилни валежи и силен вятър, поради ниската относителна влажност на въздуха, обусловена от високите температури. Не може да се каже със сигурност обаче дали и колко бури ще се образуват в района. Считаме че по всяка вероятност бурите ще засегнат малка площ, затова слагаме само риск "Незначителен", но всяка буря, която се образува в тази зона, ще има потенциал за повече. Условията ще са най-добри до ранния следобед.

Друга зона, на която ще обърнем внимание, е югозападна България. Там се очаква като цяло атмосферата да е по-суха, но поради падналите днес валежи локално над планините ще се генерира по-висока влажност, както индикират и картите за влажност в средната атмосфера. Ще има и вертикални движения, които вероятно ще дадат тласък на някои бури. Все пак влажността и нестабилността ще са доста ниски и не се очакват бури със сила като тази на днешните. Но пак е възможно локално да паднат интензивни валежи, а опасността от силен вятър ще е също налице. Очаква се бурите да са локализирани строго около планините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар