неделя, 15 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 16.07.12


Важи за периода от 16.07.12 06GMT до 17.07.12 06GMT

Риск "Среден" се поставя за И-СИ България главно за силен конвективен валеж, гръмотевична дейност, силни пориви на вятъра по време на буря и възможност за едра градушка.

Риск "Нисък" се постява за източната половина от страната главно за обилен конвективен валеж, усилване на вятъра, гръмотевична дейност и градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за останалата част от страната, без крайните СЗ и ЮЗ райони, за гръмотевична дейност, конвективен валеж и възможност за дребна градушка.

Силно изразена височинна долина в момента определя динамичното и буреносно време над Ц и И Европа. Утре долината ще обхване и България, ще премине по-хладен атмосферен фронт.
Още тази нощ фронтът ще започне да нахлува от З-СЗ, понижавайки температурите първо в западната половина от страната. За Западна България фронтът ще е по-сух с малка възможност за гръмотевици и превалявания. През утрешния ден там е възможно формирането на слаби гръмотевични ядра, придружени с локални извалявания и гръмотевици.
Измествайки се на изток, фронтът ще попадне в по-влажна въздушна маса, особено на 700 hPa височина. Ще има достатъчно вода за изваляване и в южните райони на зона с риск "Нисък" са възможни по-обилни количества валеж от бурите. Със силният 0-6 и 1-8 км. вятърен срез, SREH до около 200 m2/s2, както и до 4 единици SC параметър, зоните с риск "Нисък" и "Среден" ще бъдат най-фаворитни за зараждането и развитието на организирани и бързоподвижни бури, като няколко от тях могат да се превърнат в суперклетки. В зона с риск "Среден" ще присъства и по-голямо количество MLCAPE, до 1500, което в комбинация с останалите параметри увеличава риска от едра градушка. Въпреки това има някои лимитиращи фактори като спорадичния PLD индекс, както и разпределянето на влажността на различните височини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар