сряда, 25 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 26.07.12


Важи за периода от 26.07.12 06GMT до 27.07.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за З България и Ц България главно за гръмотевична дейност и конвективен (локално възможно по-силен) валеж.

Във височина... почти стационарен cut-off ще продължи да бъде фактор за динамичното време в Ц Европа и части от Балканите. Засягайки България, условия за развитие на гръм бури ще има за З и Ц България; зад прогресиращия на И cut-off ще започне изграждане на гребен, със съпътстващо повишение на темп в региона.

...З/Ц България...
Поглед към картите за нивото на кондензация, както и разликата му с нивото на свободна конвекция, както и темп във височина, фаворизира отново З и Ц райони като по-вероятни за развитие гръмотевични бури. Образувалите се такива се очаква да бъдат от пулсиращ тип, с не дълъг живот. Високите темп във височина... липсата на вятърен срез занижава условията за поява на градушка във валежа. В нощните часове на прогнозата е възможно някои от бурите да бъдат придружени от по-силни конв валежи.

...И България...
Акцент за срока на прогнозата изглежда, че отново ще бъде ветровитото време за този регион от страната. Отново се прогнозират твърде високи темп за средните слоеве, което ще направи трудни условията за развитие на сериозна облачност/гръм бури. Предвид присъствието на вятърен срез в слоя до 6км... не бива напълно да се изключва вероятността за зараждане на по-организирана конв клетка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар