вторник, 31 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 31.07.12

Важи за периода от 31.07.12 06GMT до 01.08.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за югозападна и част от североизточна България главно за интензивен конвективен валеж, градушка и силни пориви на вятъра.

Риск "Незначителен" се поставя за останалата част от западна и централна България, както и за североизточна, главно за конвективен валеж и градушка.


Утре отново ще е горещо, но от северозапад ще проникне малко по-хладен и влажен въздух. Това ще доведе до условия за бури в страната. Около 1000J/kg MLCAPE ще се генерират в зоните с риск, като това ще е в комбинация със сравнително добри стойности на влагата в ниската и средна атмосфера. Стойностите на водата за изваляване също ще са умерени. Лимитиращ фактор за силата и обхвата на бурите ще бъде липсата на динамика в атмосферата в зоната с риск "Незначителен". Там те ще бъдат бавно подвижни и краткоживущи, поради липсата на срез на вятъра. Все пак са възможни локални обилни валежи над 20мм поради бавното движение на клетките и изваляването им на място. Градушка също е възможна, поради ниската температура по върховете на облаците. В югозападните райони нещата са малко по различни. Моделите дават в този район усилване на потока на 500хпа. Ще се създадат условия за дивергенция във височина, което ще подпомогне развитието на бури в района. Освен това и срезът на вятъра там ще е по-силен, макар че не се очаква да надвиши 10м/с 0-6км срез. Бурите там ще са повече и по-дългоживущи, също и по-добре организирани и бързо подвижни. Очакваните опасни явления са отново главно конвективен валеж и градушка, само че се очаква да са на повече места.
В североизточна България обстановката ще се динамизира от бризовата циркулация, там също моделите очакват локално усилване на височинния поток, само че по-късно след обяд. В зоната с риск "Нисък" там се очаква образуването на линия от гръмотевични бури, подобно на тази от 30.07, успоредна на основния височинен поток, който ще бъде север-юг. Опасността е главно обилен конвективен валеж. Градушка също не е изключена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар