четвъртък, 9 август 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 09.08.12


Важи за периода от 09.08.12 06GMT до 10.08.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за ЦЗ България, ЮЗ България и ЦЮ България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Обширна фронтална зона, която засегна и крайните СЗ райони на Черно море, ще продължи да се изнася към И граници на континента... област от високо налягане ще продължи да заема по-голямата част от Европа... плитка област от ниско налягане се прогнозира за района на Ц Гърция, отключвайки условия за гръм дейност за части от Ю Балкани.

...ЦЗ България/ЮЗ България/ЦЮ България...
Най-добрата комбинация от темп градиент над приземния слой (>7С/км) и влажност в слоя до 600хПа (в рамките на 50-70%) поставят главен акцент през светлата част от срока на прогнозата за коментираните райони от страната... минимален дълбок вятърен срез (10м/с) ще допълва обстановката, подпомагайки слабо развитието на зародилите се клетки. Очакваните явления ще бъдат гръм дейност и конв превалявания... предвид слабата нестабилност, която се прогнозира от моделите, най-логично изглежда поставянето на зона с риск НЗЧТ.

В тъмната част от срока на прогнозата моделите загатват за твърде слаби превалявания в отделни места от страната, без нужда от поставяне на акцент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар