петък, 10 август 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 11.08.12


Важи за периода от 11.08.12 06GMT до 12.08.12 06GMT

Риск “Среден” се поставя за ЮЗ България, ЦЮ България, Ц България и части от СИ България главно за обилен конвективен валеж, гръмотевична дейност и по-малко за градушка.

Риск “Нисък” се поставя за цялата територия на България, с изключение на крайни райони от СЗ България и крайните райони на И България, главно за силен конвективен валеж, гръмотевична дейност и по-малко за градушка.

Риск “Незнчителен” се поставя за цялата територия на България главно за конвективен валеж и гръмотевична дейност.


Висока долина, част от Омега-блок, ще прогресира бавно към И райони на континента, с вортисити максимум пред нея, създавайки условия за локални обилни извалявани (с възможност за наводнения) в тази част на Европа; при земята... издължена приземна долина над Ю Балкани ще динамизира атмосферата там през утрешния ден.

...ЮЗ България/ЦЮ България/Ц България/СИ България...
Моментните сателитни изображия показват обширни зони на конвекция из страната, като конв валежи ще продължат и в следващите часове... възможно е на много места из България срокът на новата прогноза да започне с валежи, които до някъде да лимитират развитието на гръм бури. Главният акцент за утре обаче ще попадне върху възможността за локални обилни конв извалявания като за срока на прогнозата са възможни и над 40л/м2 (GFS). Високите количества вода, която би се реализирала като валеж... зони на конвергенция на влага... и над 10гр/кг mixing ratio за коментираните райони, затвърждават нашето очакване, създавайки условия да се реализира добре водата в атмосферата, заради което поставяме зона с риск СРДН.
До 30м/сек вятърен срез в слоя до 6км също ще намери място в обстановката... там, където успее да се засече със свобона конв енергия, локално ще израстнат високи, добре развити, подвижни клетки, като градушка във валежа не бива да се изключва.

Няма да е изненада, ако в някои части от прогнозата някои от явленията излязат от графата конвективни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар