петък, 14 септември 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 14.09.12

Важи за периода от 14.09.12 06GMT до 15.09.12 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за югозападна и централна южна България за конвективен валеж, гръмотевична дейност и по-малко за силни пориви на вятъра.

Утре страната ще попадне под влияние на средиземноморски циклон, който бавно ще се придвижва към нас от запад. През деня се очаква значителна висока облачност в западните райони. Но в централна южна България се очакват по-малко облаци, поради което там ще се генерира слаба дневна нестабилност. Отделно с това слабият до умерен югоизточен вятър ще докара по-топъл и влажен въздух при земя, а моделите дават и наличие на слаби вертикални движения на 700хпа. Родопите също могат орографски да подпомогнат конвекцията. Вероятността за възникване на бури е достатъчно голяма, за да сложим риск "Незначителен". Бурите ще носят най-вече опасност от интензивен валеж, гръмотевична дейност и силни пориви на вятъра. Срезът на вятъра в тези райони ще е слаб, затова потенциалът на бурите няма да е голям.
В югозападните райони, другата зона на интерес, както отбелязахме, през деня ще е облачно. Там динамиката на атмосферата ще е по-голяма, съответно и срезът на вятъра ще е по-силен, но поради облачното време, което се очаква, дневна нестабилност няма да се генерира. Нестабилността ще се генерира по-късно през деня и през нощта срещу събота поради адвекция на топъл и влажен въздух в средната атмосфера. Тогава се очакват и вертикални движения, които да стартират конвекцията. Бурите, които се очакват, ще са добре организирани и бързо подвижни, носещи опасност отново от конвективен валеж и гръмотевична дейност. Трябва да се отбележи също така, че на юг от страната се очакват много силни бури, остатъците от които също е възможно да засегнат южните райони, макар и доста изцедени.
В останалата част от страната времето ще е топло, с разкъсана до значителна висока облачност, не се очакват конвективни явления, освен развитие на купеста облачност по планините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар